Prima pagină » Știri externe » Operațiunea „cecuri contra pistoale”, lansată în SUA după atacul de la Newtown, se bucură de succes

Operațiunea „cecuri contra pistoale”, lansată în SUA după atacul de la Newtown, se bucură de succes

Operațiunea
Câteva sute de arme de foc au fost predate autorităților miercuri, la Los Angeles, în cadrul unei operațiuni de schimb de pistoale contra cecuri-cadou, anunțate anul acesta după atacul armat de la Newtown (Connecticut, nord-est), la 14 decembrie, relatează AFP.

Câteva sute de arme de foc au fost predate autorităților miercuri, la Los Angeles, în cadrul unei operațiuni de schimb de pistoale contra cecuri-cadou, anunțate anul acesta după atacul armat de la Newtown (Connecticut, nord-est), la 14 decembrie, relatează AFP.

Locuitori din al doilea cel mai important oraș american, cunoscut pentru cultura gangurilor și armelor de foc, veneau miercuri să se așeze la coadă, în mașini, la Van Nuys, în nordul orașului, unul din cele două locuri în care operațiunea se desfășoară ca „drive-in”.

„Merge foarte bine. Numeroase persoane așteaptă aproximativ o oră și jumătate, iar noi am recuperat până acum 420 de pistoale și puști”, declara miercuri la prânz sergentul Rudy Lopez, din cadrul Poliției Los Angeles.

Acest număr creștea în mod susținut, după cum arăta coada și după cum se umpleau pubelele prevăzute pentru armele predate autorităților, urmând să fie distruse.

Proprietarii de arme primesc un cec-cadou valabil într-un supermarket, în valoare de 100 de dolari, pentru predarea unui pistol sau unei puști, sau în valoare de 200 de dolari, în schimbul unei arme semiautomate.

„Aceste piostoale zăceau într-un colț. Există o stimulare financiară. Atunci, de ce nu?”, a declarat un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, dorind să își păstreze anonimatul, venit să predea patru puști care aparțineau tatălui său defunct.

În schimbul acestor arme, poliția se angajează să nu pună întrebări. „Vedeți asta? Este un amortizor”, declară sergentul Lopez pentru AFP. „Este ilegal, dar nu am spus nimic”, adaugă el.

Acest tip de operațiuni, care se desfășoară frecvent în regiune, dar și în alte locuri din țară, sunt criticate uneori, deoarece eficiența lor nu este tangibilă.

Unii apreciază că armele predate nu sunt cele susceptibile să fie utilizate pentru comiterea unor crime sau atacuri armate, ci sunt mai degrabă vechi, aproape neutilizate sau nu funcționează bine.

Dacă este vorba despre arme furate, ele vor fi predate proprietarilor, precizează ofițerul, precizând că se efectuează un control la momentul predării.

Utilă sau nu, această operațiune nu este mai ales pe placul susținătorilor libertății de a purta armă, veniți să protesteze în mijlocul mulțimii.

„Îți cumpărăm pistolul pentru a-l oferi unei femei aflate în pericol. O femeie înarmată nu va fi o victimă”, a se putea citi pe o pancartă.

„Numeroase țări au căzut pradă tiraniei pentru că oamenii nu erau înarmați”, declară George Siegel, în vârstă de 35 de ani, pentru AFP.

Însă atacul armat care s-a soldat cu 26 de morți, inclusiv 20 de copii, într-o școală din Connecticut, în care un tânăr a intrat înarmat cu o pușcă de asalt și două pistoale semiautomate, a relansat dezbaterea asupra armelor. Au adoptat poziție numeroși susținători ai unei reglementări a purtării armelor.

„Orașele și statele trebuie să se asocieze cu Guvernul pentru a face tot ceea ce se poate, cât mai rapid posibil, pentru menținerea cartierelor în securitate”, a declarat primarul orașului Los Angeles Antonio Villaraigosa.

Pe de altă parte, Rudy Lopez nota că „oamenii vor să aibă contribuția lor la retragerea armelor de pe stradă”.