Israelul ar putea pregăti, prin amplificarea operațiunilor în Fâșia Gaza, contextul pentru o intervenție aeriană împotriva instalațiilor nucleare iraniene, dat fiind că scrutinul prezidențial din SUA, un aliat-cheie al Israelului, s-a încheiat, comentează Amir Oren, editorialist al ziarului Haaretz.
„Premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Ehud Barak, nu au renunțat la visul unei operațiuni majore împotriva Iranului. Până înaintea scrutinului prezidențial din Statele Unite, cei doi politicieni aveau disensiuni: Barak se opunea creării unei situații pe teren cu care președintele Barack Obama să fie nevoit să se confrunte, pe când lui Netanyahu îi surâdea ideea de a exploata această perioadă politică sensibilă care ar fi precedat o victorie aproape sigură a aliatului său Mitt Romney”, explică editorialistul Haaretz.
Însă, după alegerile din SUA, cei doi politicieni israelieni au reînceput discuțiile privind o posibilă operațiune împotriva Iranului.
Operațiunea din Fâșia Gaza a reînnoit parteneriatul dintre Netanyahu și Barak și reprezintă un test practic al comandanților militari israelieni înaintea unei operațiuni majore precum cea din Iran. „Teoretic, o armată care îl poate asasina pe liderul militar Hamas Ahmed Jabari poate executa un atac punctual asupra locației președintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. O armată care a interceptat rachete Fajr ar fi capabilă să intercepteze și rachete mai mari, precum Shihab, sau să distrugă instalațiile nucleare iraniene. Pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a subliniat că «Fâșia Gaza a devenit un front împotriva Iranului»”, notează Amir Oren.