Operațiuni navale în Golful Persic sub comandament american
Operațiuni navale de deminare sub comandamentul marinei americane au început duminică în Golful Persic pe fondul tensiunilor internaționale din cauza programului nuclear controversat din Iran, relatează AFP.
Douăzeci de țări participă în perioada 16-27 septembrie la acest exercițiu internațional, denumit Incmex, a anunțat într-un comunicat Cartierul General regional al forțelor navale americane de la Manama (Bahrain).
Duminică, liderul Gardienilor Revoluției iraniene, generalul Mohammad Ali Jafari, a amenințat că va ținti strâmtoarea Ormuz, care închide Golful și pe unde tranzitează o parte importantă din transportul petrolier mondial, în caz de atac militar împotriva țării sale. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat, în aceeași zi, Washingtonul și lumea să fixeze pentru Teheran o “linie roșie” pe care să nu o depășească, apreciind că Iranul a făcut “90 la sută” din ceea ce este necesar în materie de îmbogățire a uraniului pentru a se dota cu arma atomică.
Cartierul General naval american a ținut să sublinieze caracterul “global defensiv” al exercițiului.
Flotila internațională “conduce un exercițiu defensiv destinat să asigure libertatea de navigație în apele internaționale ale Orientului Mijlociu și să promoveze stabilitatea regională”, a precizat în comunicat.
Conform scenariului reținut pentru exercițiu, navele angajate “vor răspunde la un atac simulat sub forma unei minări a apelor internaționale, degajând rutele maritime pentru a pune în aplicare libertatea de navigație”.
Oficiali militari americani asigură că aceste operațiuni nu vizează în particular Iranul. “Tema exercițiului este minarea și contribuția la un efort internațional pentru a elibera”, a insistat șeful forțelor navale americane în regiunea Golfului, viceamiralul John Miller.
Cu toate acestea, New York Times a asigurat pe 10 septembrie că administrația președintelui Barack Obama voia să accentueze presiunea asupra Iranului pentru a-l aduce la negociere serioasă și pentru a evita astfel pericolele unei eventuale operațiuni preventive israeliene împotriva instalațiilor nucleare iraniene. Cotidianul considera exercițiul de deminare în curs ca unul dintre acele mijloace de presiune.
Liderii israelieni au amenințat de mai multe ori de lovire a siturilor nucleare iraniene în caz că sancțiunile și eforturile diplomatice ale comunității internaționale nu vor reuși să convingă Teheranul să pună capăt cercetărilor sale asupra armei atomice.
Ridicând ștacheta, generalul Jafari a avertizat duminică în cadrul unei conferințe de presă excepțională la Teheran că “nu va rămâne nimic din Israel, ținând cont de dimensiunea sa mică și de capacitățile noastre balistice”, dacă acesta din urmă ar îndrăzni să atace Iranul.
Totuși, liderul Gardienilor Revoluției iraniene a reafirmat că “Statele Unite au multă vulnerabilitate în jurul Iranului și bazele lor (în zona Orientului Mijlociu) sunt în raza rachetelor noastre”. Astfel, din acest motiv, un atac împotriva Iranului este improbabil. Israel “nu va reuși să convingă Statele Unite să se asocieze la un atac împotriva Iranului” și statul evreu “nu va ataca fără aprobarea americanilor”, a asigurat el.
Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro