Opere de artă confiscate de naziști, în valoare de un miliard de euro, descoperite la München
O colecție de 1.500 de opere de artă, printre care lucrări realizate de Henri Matisse, Pablo Picasso și Marc Chagall, confiscate de naziști între anii ’30 și ’40 ai secolului trecut, a fost descoperită la München, informează bbc.co.uk.
Unele dintre aceste lucrări au fost declarate „artă degenerată” de către regimul nazist, în timp ce altele au fost sustrase de la colecționarii de artă evrei sau vândute pe sume derizorii.
Experții au evaluat lucrările descoperite la aproximativ un miliard de euro, iar dacă autenticitatea acestora va fi confirmată, se poate vorbi despre una dintre cele mai mari acțiuni de recuperare a operelor de artă furate, conform revistei Focus.
Potrivit revistei, operele de artă au fost descoperite întâmplător la începutul anului 2011, când autoritățile fiscale au percheziționat domiciliul lui Cornelius Gurlitt, fiul unui comerciant cu obiecte de artă din München, suspectat de evaziune fiscală.
Cele 1.500 de lucrări de artă, care dispăruseră în timpul regimului nazist, erau depozitate în camere întunecate, iar Cornelius Gurlitt punea în vânzare anumite tablouri din colecție când avea nevoie de bani.
Naziștii au interzis arta modernă, considerând-o „degenerată”, deoarece era opera artiștilor evrei și, prin urmare, de factură neariană.
Există mandate internaționale pentru cel puțin 200 dintre lucrările descoperite, iar colecția se află deocamdată într-un depozit securizat din München.
Unul dintre tablouri, ce reprezintă portretul unei femei, realizat de Matisse, ar fi aparținut bunicului prezentatoarei franceze de televiziune Anne Sinclair.
Paul Rosenberg, un colecționar de artă care i-a reprezentat pe Pablo Picasso și Henri Matisse, a fost constrâns să își abandoneze colecția de artă când a fugit din Germania, în anii ’30.
Conform Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, naziștii și-ar fi însușit în jur de 16.000 de opere de artă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.