OPORTUNITATE, NAȚIONALISM și TEAMĂ. Cum exercită liderii Chinei CONTROL asupra societății

OPORTUNITATE, NAȚIONALISM și TEAMĂ. Cum exercită liderii Chinei CONTROL asupra societății
Publicat: 27/11/2018, 05:39
Actualizat: 26/03/2019, 07:06

O femeie de rând, Gong Wanping, se trezește zilnic la ora 5.10 dimineață pentru a-și întreține fiul, care studiază limba engleză și chimie, scrie cotidianul The New York Times. Dacă Li Qiucai, în vârstă de 17 ani, va trece de testul colegiului și va ajunge la o universitate de top, i se poate îndeplini visul de a deveni manager în domeniul tehnologic și totul se poate schimba. „El este drumul nostru spre ieșirea din sărăcie”, speră Gong Wanping, declarându-se mândră de succesul economic al Chinei. „Nu îmi pasă de lideri, iar liderilor nu le pasă de mine”, spune ea.

„Gong Wanping și milioane de chinezi au un aranjament tacit cu Partidul Comunist. Guvernul promite o viață bună oricui muncește din greu, chiar și copiilor din mediul rural. În schimb, aceștia nu se implică în politică, ignoră protestele oamenilor ale căror case sunt demolate forțat și acceptă panourile de propagandă politică instalate în orașe. Ani întregi, analiștii occidentali au crezut că poporul chinez, după ce a îndurat decenii de dificultăți în timpul regimului Mao, va tolera sistemul partidului unic în schimbul creșterii veniturilor și apariției libertăților sociale, până în ziua în care noua națiune prosperă va cere și libertăți politice. Dar s-a întâmplat exact invers. Veniturile au crescut, iar liderii autoritariști din China au consolidat puterea.

Președintele Xi Jinping ar putea rămâne la putere pe viață. Pe măsură ce China a devenit mai bogată, Occidentul a presupus că ar urma să apară libertăți politice. Acum, China este superputere economică, dar s-a întâmplat exact invers„, comentează editorialiștii Amy Qin și Javier Hernandez într-un articol publicat în cotidian sub titlul „Cum exercită liderii Chinei control asupra societății: Oportunitate, Naționalism, Teamă.

Cum exercită liderii Chinei CONTROL asupra societății

Regimul chinez a oferit educația ca drum spre mobilitatea socială, a permis inițiativele private prin înlăturarea preceptelor confucianiste și marxiste în domeniul comercial și a cultivat naționalismul puternic. Este imposibil de aflat câți chinezi contestă sistemul politic, dat fiind că foarte puțini îndrăznesc să se pronunțe în public. Mulți analiști și diplomați occidentali au început să își dea seama că ipoteza reformelor politice din China ar putea fi falsă. „Mentalitatea chineză este foarte practică. Din copilărie, chinezilor li se spune să nu fie idealiști, să nu fie diferiți. Sunt încurajați să supraviețuiască, să intre în competiție, să exceleze, dar în cadrul sistemului”, explică istoricul Xu Zhiyuan.

Un element de mobilitate socială este educația, mai ales examenul de admitere la colegiu, numit gaokao. Deși gaokao este un simbol al oportunităților, este și un instrument de control social. Teoreticienii cred că este o tactică inteligentă de guvernare împrumutată din keju, sistemul confucianist de examinare care a selectat funcționarii guvernamentali în China timp de peste 1.300 de ani. (…) În China modernă, afectată de corupție, gaokao este considerat relativ corect și incoruptibil, însemnând că cei care sunt respinși nu prea pot da vina pe guvern. „Sistemul permite Guvernului să spună: «dacă nu aveți succes, doar voi sunteți de vină, nu ați depus suficiente eforturi. Este vorba de o modalitate puternică de a guverna»”, explică Yong Zhao, profesor la Universitatea din Kansas.

În contextul în care sistemul de admitere în universități este avantajos în principal pentru elitele urbane, mulți tineri din zonele rurale optează pentru a se înscrie în Partidul Comunist. „Acceptarea antreprenorilor privați în partid a consolidat o anumită stare a dependenței reciproce între partidul-stat și economia privată”, argumentează Kellee Tsai, decanul Facultății de Științe Umaniste a Universității din Hong Kong. Chiar și așa, regulile concurențiale au tendința de a favoriza companiile de stat.

Un alt element de coeziune socială care favorizează Partidul Comunist este naționalismul. „Politicile naționaliste contribuie la coeziunea oamenilor cu partidul, nu între ei”, observă Minxin Pei, profesor la Colegiul Claremont McKenna.

Foto: Hepta

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu