Prima pagină » Știri externe » Opoziția îi cere lui SCHOLZ să organizeze rapid alegeri parlamentare /Cancelarul vrea amânarea acestui scenariu

Opoziția îi cere lui SCHOLZ să organizeze rapid alegeri parlamentare /Cancelarul vrea amânarea acestui scenariu

Friedrich Merz, liderul partidului de opoziție Uniunea Creștin-Democrată (CDU), îi cere cancelarului Olaf Scholz să își asume imediat răspunderea în Parlament, în contextul retragerii Partidului Liber-Democrat (FDP) din coaliția guvernamentală.

Cancelarul Olaf Scholz vrea să amâne alegerile parlamentare, însă liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta), Friedrich Merz, cere ca scrutinul să fie organizat rapid. Cei doi lideri se întâlnesc joi după-amiază la Biroul cancelarului, pentru a stabili parcursul.

Friedrich Merz îi cere lui Olaf Scholz, din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), să permită organizarea alegerilor parlamentare mai rapid decât intenționează cancelarul. Liderul CDU consideră că alegerile pot avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie, conform agenției DPA și publicației Süddeutsche Zeitung. În schimb, Olaf Scholz a anunțat că vrea ca votul prin care Guvernul să își asume încrederea în Bundestag să aibă loc la jumătatea lunii ianuarie. În acest context, alegerile ar putea avea loc cel mai devreme în martie.

Joi după-amiază, liderul CDU, Friedrich Merz, se va întâlni și cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pentru a discuta despre noile acțiuni.

Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) s-a retras din coaliția cu Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) și Alianța ’90/Verzi (ecologiști) pe fondul disputelor dintre ministrul Finanțelor, Christian Lindner, și cancelarul Olaf Scholz. Partidul Liber-Democrat a criticat, în ultima perioadă, linia politică a Guvernului Scholz, în contextul în care forțele politice se pregătesc de finalul legislaturii și de alegerile parlamentare care oricum ar urma să aibă loc în Germania la termen în septembrie 2025.

Pe fondul disputelor, cancelarul Olaf Scholz l-a demis miercuri pe ministrul Finanțelor, Christian Lindner, ceea ce a generat destrămarea coaliției. În urmă cu o săptămână, cancelarul Scholz depunea eforturi pentru a ajunge la consens asupra politicilor economice, pe fondul disputelor generate de planul ministrului Finanțelor, Christian Lindner, care prezentase un plan de relansare economică. Proiectul, contestat de Alianța ’90/Verzi, prevede reducerea birocrației, scăderea impozitelor și amânarea regulilor ecologice stricte, care afectează activitățile economice. Germania a fost în recesiune în ultimul an, iar activitățile de producție rămân slabe.

Süddeutsche Zeitung: Nu este clar dacă Scholz vrea alegeri anticipate

Olaf Scholz intenționează să își asume abia în ianuarie răspunderea în Parlament, dar nu este clar dacă acest lucru va conduce la alegeri anticipate. Deși s-a retras din coaliție, FDP a semnalat joi că ar putea susține anumite proiecte ale Guvernului, ceea ce sugerează că Scholz va avea în continuare majoritate în Parlament.

Dar și chiar dacă Guvernul Scholz va fi demis prin moțiune, președintele Steinmeier nu este obligat să dizolve Parlamentul. Poate ruga partidele să susțină un guvern minoritar. Dacă va opta pentru dizolvarea Parlamentului, poate face acest lucru în termen de 21 de zile. Practic, poate lua decizia la sfârșitul lunii februarie dacă moțiunea de cenzură va fi la sfârșitul lunii ianuarie, iar alegerile trebuie să aibă loc în 60 de zile. Ținând cont de sondajele de opinie, care arată un scor bun pentru CDU și unul slab pentru SPD, este improbabil ca Scholz să își dorească alegeri anticipate.

Foto: Profimedia

Sursă video: DPA/Süddeutsche Zeitung

Citește și:

Statele Unite trimit avioane militare în Orientul Mijlociu, în contextul TENSIUNILOR dintre Israel și Iran

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și