Prima pagină » Știri externe » Opoziția ucraineană vrea să continue „lupta”, în pofida concesiilor lui Ianukovici

Opoziția ucraineană vrea să continue „lupta”, în pofida concesiilor lui Ianukovici

Opoziția ucraineană vrea să continue
Liderii opoziției ucrainene intenționau duminică să continue mișcarea de protest, în pofida concesiilor fără precedent făcute sâmbătă de către președintele Viktor Ianukovici, inclusiv oferirea postului de premier, într-o încercare de soluționare a crizei care durează de două luni, relatează AFP.

Liderii opoziției ucrainene intenționau duminică să continue mișcarea de protest, în pofida concesiilor fără precedent făcute sâmbătă de către președintele Viktor Ianukovici, inclusiv oferirea postului de premier, într-o încercare de soluționare a crizei care durează de două luni, relatează AFP.

Un semn că situația rămânea tensionată este faptul că aproximativ 200 de manifestanți au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un asalt asupra unei clădiri din centrul Kievului, în apropiere de Piața Independenței, simbolul mișcării de contestare, și că au reușit să-i disloce pe membrii forțelor de securitate din interior.

Aproximativ 200 de membri ai forțelor de poliție au fost nevoiți, până la urmă, să evacueze, pe o intrare lăturalnică, centrul de expoziții parțial gol, utilizat de forțele de ordine de la începutul crizei ca bază, a anunțat televiziunea duminică dimineața.

Ministerul de Interne a confirmat evacuarea „Casei Ucrainene”, precizând într-un comunicat că „a decis să retragă unitatea de rezervă (…) din clădire”. „Forțele de securitate nu au cedat provocărilor, nu au oferit ocazia unei escaladări și au dat dovadă de reținere”.

Sute de contestatari se aflau în piață duminică dimineața, dar situația era calmă, potrivit unor imagini de televiziune.

Asaltul a avut loc la puțin timp după intervenția liderilor opoziției în Piața Independenței unde, fără să se pronunțe în mod explicit asupra propunerilor președintelui Ianukovici, liderii grupurilor parlamentare de opoziție au dat asigurări că vor rămâne mobilizați până la satisfacerea tuturor cerințelor, cea mai importantă fiind convocarea unor alegeri prezidențiale în acest an și nu anul viitor, așa cum este prevăzut.

„Lupta continuă”, a declarat opozantul naționalist Oleg Tiagnîbok în fața a zeci de mii de persoane reunite în Piața Independenței.

„Suntem hotărâți și nu vom da înapoi”, a declarat Vitali Kliciko, căruia șeful statului i-a propus să devină vicepremier, recunoscând totodată că „Ianukovici a dat curs multora dintre cerințele noastre”.

„Negocierile continuă”, a adăugat fostul boxer.

– „Nu ne vom mișca”

Arseni Iațeniuk, căruia președintele i-a propus să fie șef de Guvern, s-a declarat „pregătit să(-și) asume responsabilitățile”, dar a adăugat că „nu cred(e) un cuvânt” din ceea ce spune puterea.

„Nu ne vom mișca”, a subliniat liderul partidului Bacivșcina al opozantei încarcerate Iulia Timoșenko.

Cei trei opozanți au repetat că cer abolirea legilor represive adoptate la 16 noiembrie, care prevăd pedepse cu închisoarea împotriva manifestanților și care au antrenat o radicalizare a mișcării de protest.

După două luni de criză, această deschidere-surpriză din partea lui Ianukovici a avut loc în urma a șapte zile marcate de violențe la Kiev și de o extindere a mișcării de contestare în țară.

Șeful statului a acceptat totodată crearea unui grup de lucru însărcinat să „modifice legislația privind referendumul și, poate, prin acest mecanism, să propună amendamente la Constituție”, cu scopul ca Guvernului să-i fie acordate prerogative sporite.

– Mișcarea de contestare se extinde

Opoziția cere, în schimb, o revenire la Constituția din 2004, adoptată după „revoluția portocalie”, care a oferit Uncrainei, o fostă republică sovietică, un regim parlamentar, deci un premier puternic.

Constituția a fost revizuită mai târziu, acordând cele mai importante puteri președintelui.

Opoziția s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfârșitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, și faptului că a preferat o apropiere de Moscova.

Un influent susținător al puterii, Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și un apropiat al șefului statului, a pledat pentru o soluție pașnică.

„Orice utilizare a forței, orice recurgere la arme este inacceptabilă”, a avertizat miliardarul.

Ministrul de Interne Vitali Zaharcenko a catalogat ca „zadarnice” tentativele de a se ajunge la un acord politic, afirmând că opoziția a pierdut controlul asupra manifestanților „radicali”.

Bilanțul oficial al confruntărilor de săptămâna trecută a ajuns sâmbătă la trei morți, după decesul la spital al unui bărbat în vârstă de 45 de ani. Opoziția a anunțat un bilanț de șase morți.

În afară de Kiev, sedii ale administrațiilor din cele mai multe regiuni din vestul țării, mai orientate spre UE, sunt ocupate de mii de manifestanți care reclamă plecarea guvernatorilor numiți de către președinte.

Această mișcare s-a extins sâmbătă în anumite regiuni din nordul (Cernigov) și estul (Poltava) țării.

Ianukovici este supus unor presiuni din partea UE, care a cerut sâmbătă „gesturi concrete” în vederea unei reveniri la calm. Lady Catherine Ashton, șefa diplomației europene, este așteptată la Kiev joi și vineri.

Un summit UE-Rusia va avea loc până marți, în contextul în care europenii acuză Moscova de faptul că și-a utilizat influența pentru a convinge Kievul să renunțe la un acord de asociere cu Bruxelles-ul.

Citește și