29.350 de persoane la nivel mondial au averi care depășesc 100 de milioane de dolari, conform estimărilor New World Wealth.
New World Wealth a monitorizat averea a peste 150.000 de persoane cu averi nete ridicate, folosind surse precum LinkedIn și alte platforme de afaceri pentru a verifica locațiile orașelor. Unele dintre orașele din acest grafic reprezintă zone urbane care includ orașul principal și regiunile din jurul acestuia.
Acest club exclusivist a crescut la nivel global cu 54% în ultimul deceniu, însă distribuția geografică a acestei explozii de super-bogați în diferite regiuni este revelatoare. America și China au cunoscut ceea ce nu poate fi descris decât ca un boom al centi-milionarilor, depășindu-și semnificativ omologii europeni.
Ascensiunea Chinei a fost cea mai spectaculoasă, populația sa de centi-milionari crescând cu 108% în ultimii 10 ani – depășind chiar și performanța stelară a SUA, ale cărei rânduri de super-bogați au crescut cu 81% în aceeași perioadă. În schimb, în Europa, creșterea numărului de centi-milionari a fost anemică, cu doar 26% în ultimul deceniu.
În ultimul deceniu, pragul pentru statutul de „super-bogați” a crescut vertiginos, de la 30 de milioane de dolari la sfârșitul anilor 1990 la 100 de milioane de dolari în prezent. Numărul de centi-milionari a crescut cu peste 50% în ultimul deceniu.
New York conduce cu 744 de persoane care dețin averi de 100 de milioane de dolari sau mai mult. Urmează îndeaproape Bay Area (inclusiv San Francisco și Silicon Valley), cu 675 de persoane. Se estimează că ambele orașe vor înregistra o creștere continuă de peste 50% a populației lor ultra-bogate în următorii 10 ani. Statele Unite domină lista cu patru orașe incluse. În plus, clasamentul include Paris și Londra din Europa, precum și Shanghai, Singapore, Hong Kong și Beijing din Asia.
Dr. Juerg Steffen, CEO al Henley & Partners, spune că performanța letargică din Europa poate fi atribuită creșterii lente a piețelor majore, precum Marea Britanie, Germania și Franța.
„Există buzunare de dinamism, piețele europene mai mici, precum Monaco, Malta, Muntenegru și Polonia, înregistrând o creștere a populației de centi-milionari cu 75% sau mai mult. Geografia bogăției extreme este în schimbare. Pe măsură ce acest grup de elită continuă să crească și să migreze, influența sa asupra economiei, politicii și societății globale va fi probabil profundă și de mare anvergură”, a precizat Dr. Juerg Steffen.
Șeful departamentului de cercetare al New World Wealth, Andrew Amoils, subliniază că peste 60% dintre centi-milionari sunt antreprenori și fondatori de companii, ceea ce îi face deosebit de importanți atunci când vine vorba de crearea averii.
„Întreprinderile înființate de centi-milionari au un efect de propagare pozitiv semnificativ asupra clasei de mijloc, deoarece creează un număr mare de locuri de muncă bine plătite în țara lor de origine. De asemenea, este demn de remarcat faptul că majoritatea companiilor din Fortune 500, S&P 500, CAC 40, FTSE 100 și Nikkei 225 au fost înființate de persoane care au devenit apoi centi-milionari”, a spus Andrew Amoils.
CITEȘTE ȘI: