Prima pagină » Știri externe » Orașul din Europa care INTERZICE închirierea de locuințe către turiști. Care este motivul

Orașul din Europa care INTERZICE închirierea de locuințe către turiști. Care este motivul

Orașul din Europa care INTERZICE închirierea de locuințe către turiști. Care este motivul
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Turismul în masă devine tot mai problematic în tot mai multe destinații celebre din Europa. Deși aduc venituri uriașe în fiecare an, turiștii provoacă, din nefericire, o serie de probleme în orașele care primesc milioane de vizitatori în fiecare an.

Iar în ultima perioadă, tot mai multe astfel de destinații turistice au început să ia măsuri pentru a limita numărul de turiști, cu scopul de a proteja comunitățile și mediul înconjurător.

Ultima pe listă este Barcelona. Al doilea cel mai mare oraș al Spaniei a decis să ia măsuri pentru a limita creșterea prețurilor locuințelor și chiriilor, care, ca urmare a turismului, au crescut enorm în ultimii ani.

De fapt, locuitorii Barcelonei se plâng că abia își mai permit să mai plătească o chirie în oraș.

Barcelona a anunțat că va interzice închirierea de apartamente către turiști până în 2028, în încercarea de a limita creșterea costurilor locuințelor, arată The Guardian.

Primarul orașului, Jaume Collboni, a declarat vineri că până în noiembrie 2028, Barcelona va renunța la licențele acordate celor 10.101 de apartamente care au autorizație acum pentru a fi închiriate pe terme scurt.

„Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei”, a declarat Collboni vineri.

„Apartamentele pentru turiști, așa cum le știm astăzi, vor dispărea din orașul Barcelona din 2029”, a adăugat el.

Prețurile chiriilor au explodat

Boom-ul chiriilor pe termen scurt din Barcelona, ​​cel mai vizitat oraş al Spaniei de către turiştii străini, a făcut ca unii rezidenţi să nu îşi permită un apartament după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%, a precizat Collboni. Accesul la locuinţe a devenit un motor al inegalităţii, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naţionale se bucură de beneficiile economice ale turismului – Spania se numără printre primele trei ţări cele mai vizitate din lume – dar, în condiţiile în care preţurile depăşesc posibilităţile localnicilor, iar proprietarii ajung să prefere închirierile turistice profitabile, subiectul devine tot mai „fierbinte” în toată Europa.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și