Orașul japonez Yokohama a anunțat un tir de rachetă dinspre Coreea de Nord

Publicat: 10 04. 2013, 15:04
Actualizat: 04 07. 2013, 06:12

Orașul japonez Yokohama a anunțat în mod eronat un tir de rachetă dinspre Coreea de Nord marți, într-un mesaj postat pe Twitter, o gafă pentru care și-a cerut scuze câteva momenmte mai târziu, relatează AFP.

 

Mesajul a fost postat miercuri dimineața, la ora locală 11.19 (5.19,ora României) pe conttul oficial de Twitter al orașului Yokohama, limitrof capitalei, și anunța un „Tir de rachetă: aici orașul Yokohama. Potrivit xx, la ora xx și xx minute, o informație anunță că o rachetă a fost lansată de pe teritoriul Coreei de Nord. Vă rugăm să acordați atenție informațiilor difuzate de posturi de radio și televiziune”.

Înainte să fie șters, acest mesaj, pregătit în avans în acest sens, dar care a fost postat din greșeală, a fost urmat, câteva momente mai târziu, de alt mesaj, prezentând scuze, în care se putea citi „Informație eronată: am trimis adineauri, printr-o eroare, o informație despre un tir de rachetă. Rectificăm: Vă rugăm să ne scuzați”. Acest al doilea mesaj a fost retransmis de aproximativ 3.000 de ori, însoțit de mesaje de amuzament.

Contul de Twitter @yokohama_saigai al orașului Yokohama este utilizat pentru alertarea populației în caz de pericol, ca de exemplu în cazul unui cutremur, taifun sau tsunami.

Contul are aproximativ 40.000 de abonați. Este un număr modest raportat la mărimea orașului – al doilea cel mai populat din Japonia, după Tokyo, cu aproximativ 3,69 de milioane de locuitori -, dar suficient pentru a crea un enorm efect de bulgăr de zăpadă pe Internet și a declanșa critici la adresa funcționarilor.

Japonia este în prezent „în stare de alertă”, potrivit ministrului nipon al Apărării, din cauza unui test așteptat de rachetă nord-coreeană. Surse guvernamentale sud-coreene au evocat, de asemnea, posibilitatea ca Phenianul să efectueze un nou test nuclear.

În februarie, când a fost efectuat al treilea test nuclear nord-coreean, Biroul premierului a postat o salvă de mesaje pe Twitter, intitulate „test nuclear”, imediat ce au fost detectate primele indicii, înainte ca acest test să fie confirmat în mod oficial.

De la cutremurul urmat de un tsunami devastator, pe 11 martie 2011, Guvernul și autoritățile locale au înțeles că Twitterul și alte instrumente online pot constitui mijloace eficiente de informare a populației, dar cu condiția să fie bine stăpânite.