Orașul Homs, în centrul Siriei, este asediat de 300 de zile de către armata regimului sirian al lui Bashar al-Assad, care efectuează o campanie de „genocid și distrugeri barbare”, a denunțat duminică opoziția, relatează AFP.
„Trei sute de zile au trecut de la asedierea Homsului, un oraș eroic, capitala și inima vie a revoluției siriene”, anunță Consiliul Național Sirian (CNS), principala componentă a Coaliției opoziției.
Homs, al treilea cel mai important oraș din țară și unul dintre primele care s-au ridicat, în urmă cu doi ani, la începutul unei revolte împotriva regimului care s-a militarizat, ulterior, este, în prezent, în proporție de 80%, sub controlul armatei, care îi bombardează zilnic pe apropiații rebelilor.
Începând din iunie 2012, trupe guvernamentale asediază prin baraje cartiere rebele din centrul orașului, la periferia căruia se duc lupte dure. Armata bombarda duminică Khaldiye, Qarabis, Qoussour și Jouret al-Chiyah.
„Trei sute de zile au trecut, iar lumea privește cu brațele încrucișate tot felul de crime de război și crime împotriva umanității comise în acest oraș”, cntinuă CNS, într-un comunicat.
„Școli și spitale au fost distruse, (alimentarea cu) apă și electricitate a fost întreruptă, la fel ca și serviciile de comunicație și aprovizionarea cu alimente (…), (iar) civilii sunt privați de medicamente și îngrijiri”, adaugă opozanții.
„În această (duminică) dimineața am asistat la înhumarea unui prieten, tatăl a doi copii. Întorcându-mă de la funeralii, am aflat că alt prieten a fost ucis. Așa sunt zilele noastre”, a declarat pentru AFP, prin Skype, Abu Bilal, un militant blocat în oraș de zece luni. „Moartea ne înconjoară zilnic”, a adăugat el.
„Prietenul meu, un rebel, a fost părăsit de logodnica sa, pentru că ea nu mai putea să aștepte sfârșitul asediului și s-a căsătorit cu altul. Mi-a spus că suferința sa din dragoste este mai rea decât cea produsă de asediu”, a continuat Bilal.
El spune că mulți oameni „trimit, cu ajutorul telefoanelor mobile, fotografii către familiile lor care trăiesc în altă parte”.
CNS a denunțat totodată „politica de epurare confesională” practicată de clanul alawit, aflat la putere, împotriva populației sunnite, majoritare în țară și care susține rebeliunea.
Homs se află pe o axă strategică, asigurând legătura între Damasc și o zonă cu populație majoritar alawită.