Prima pagină » Știri externe » Orban: Ieșirea controlată a Greciei din zona euro va fi „pe masă” la Consiliul European din 23 mai

Orban: Ieșirea controlată a Greciei din zona euro va fi „pe masă” la Consiliul European din 23 mai

Orban: Ieșirea controlată a Greciei din zona euro va fi
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că scenariul unei ieșiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat în calcul pentru prima oară de către Consiliul European la reuniunea informală din 23 mai, de la Bruxelles.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că scenariul unei ieșiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat în calcul pentru prima oară de către Consiliul European la reuniunea informală din 23 mai, de la Bruxelles.

„E clar că nu e un subiect de miniștri de finanțe, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu mă aștept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul în care trebuie abordată Grecia. Mesajul politic este că Grecia trebuie ținută în UE, dar pot să confirm că sunt tot mai mulți oficiali din țările UE care calculează și iau în considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii că o ieșire controlată a Greciei din zona euro trebuie luată în considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finală, dar pot să vă spun că opțiunea de a lăsa Grecia să părăsească chiar va fi pe masă, pentru prima dată în ultimii ani”, a declarat Orban, la o întâlnire cu membrii Camerei de Comerț Româno-Britanice.

De asemenea, el a subliniat că personal susține menținerea Greciei în Eurozonă și a adăugat că, deși ieșirea Greciei și revenirea la drahmă a devenit „o opțiune”, „consecințele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet” nu doar atât pentru Grecia, care va fi afectată semnificativ, ci pentru întreaga economie europeană, inclusiv pentru România.

Totodată, Orban a arătat că sunt estimări referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viață al grecilor în urma revenirii la drahmă, ceea este „enorm”, însă unele studii făcute în Marea Britanie anticipează chiar o reducere cu 75%.

Ministrul Afacerilor Europene a arătat că organizarea de noi alegeri după luarea unei eventuale decizii de ieșire a Greciei din zona euro ar putea duce la o ascensiune și mai mare a formațiunilor extremiste.

Totodată, Orban a subliniat că nu vede nicio consecință pozitivă pentru România în urma ieșirii Greciei din zona euro, ci dimpotrivă, „numai negative”. „BNR e foarte prudentă și a luat unele măsuri pentru a proteja leul de o evoluție negativă în Grecia. E clar că vom fi afectați, nu doar direct din cauza băncilor grecești care dețin o cotă importantă din sectorul bancar, ci și indirect, prin faptul că suntem situați în aceeași regiune cu Grecia. Și acum avem multe dificultăți prin reducerea investițiilor străine directe, care s-au diminuat semnificativ comparativ cu acum doi-trei ani în urmă. O consecință a ieșirii Greciei din zona euro va fi și la nivelul imaginii regiunii, care e văzută cu îngrijorare de investitori”, a estimat Orban.

El a subliniat că, în aceste condiții, autoritățile de la București trebuie să fie foarte atente la indicatorii bugetari. „Trebuie să fim foarte atenți ce facem în România în termeni bugetari, la ce promitem populației, pentru că ne vom confrunta cu mari dificultăți bugetare dacă Grecia va ieși din euro”, a spus Orban.

Totodată, el a arătat că obiectivul României de a intra în zona euro în 2015 rămâne valabil, dar trebuie făcute eforturi pentru ridicarea competitivității economiei românești și convergența cu economiile europene. Pe de altă parte, el a arătat că nu poate fi negată existența problemelor din zona euro și ar vrea ca la momentul aderării României să fie deja făcute unele corecții necesare pentru îmbunătățirea mecanismului de guvernanță al Eurozonei.

 

Citește și