Ordinul, emis vineri, le dă migranților termen să părăsească zona până marți și precizează că forțele de ordine vor proceda, începând de miercuri, la o evacuare treptată.
Cele opt asociații au avertizat că desființarea a jumătate din „jungla” de la Calasis nu va face altceva decât „să sporească tensiunile și să fragilizeze și mai mult” situația migranților care trăiesc în această tabără improvizată.
Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve le-a răspuns printr-un e-mail că această evacuare urmează să fie pusă în aplicare, însă „în mod treptat și cu rspectarea persoanelor”.
Întrebat în acest sens într-o intervenție pe postul France Inter, președintele francez François Hollande a subliniat că puterile publice vor proceda astfel încât în tabără să rămână cât mai puține persoane. „Vom continua să acționăm pentru ca persoanele să poată să fie găzduite în mod demn”, a spus el.
Fabienne Buccio, prefectul Pas-de-Calais, a anunțat în urmă cu o săptămână mutarea a aproximativ 1.000 de migranți din zona de sud a taberei în Centrul de primire provizorie (CAP) de la Calais și în Centrele de primire și orientare (CAO) din Franța.
Unii migranți au acceptat să se mute în tabăra înființată de stat, însă altele au rămas pe loc. Însă prefectura consideră că un număr insuficient de migranți a părăsit partea de sud a taberei, care urmează să fie desființată.
Autoritățile intenționează să reducă numărul migranților de la Calais la 2.000, și anume 1.500 să fie transferați într-o tabără care respectă norme în domeniul umanitar, iar 400 în Centrul de primire de noapte „Jules Ferry” pentru femei și copii.
Prefectura apreciază că 2.687 de migranți au părăsit tabăra de la Calais, începând de de la 27 octombrie și până în prezent, pentru a se muta într-un CAO.
În total, aproximativ 4.000 de migranți, potrivit asociațiilor, se află în prezent în tabăra înființată de stat, în cea care urmează să fie desființată și în centrul de primire de noapte pentru femei și copii.