Prima pagină » Știri externe » „Orfanii COVID”, noua urgență națională a Indiei. Mii de copii nu mai au părinți și ar putea fi vânduți: „I s-au cerut 7.000 de dolari pentru un copil”

„Orfanii COVID”, noua urgență națională a Indiei. Mii de copii nu mai au părinți și ar putea fi vânduți: „I s-au cerut 7.000 de dolari pentru un copil”

„Orfanii COVID”, noua urgență națională a Indiei. Mii de copii nu mai au părinți și ar putea fi vânduți: „I s-au cerut 7.000 de dolari pentru un copil”
Un fenomen îngrijorător ia amploare în India - traficul de minori / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

India se confruntă cu o nouă urgență națională ca urmare a pandemiei COVID-19 care a făcut ravagii în țară. Mii de copii au rămas orfani după ce ambii părinții au decedat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Ministrul pentru bunăstarea copilului Smirti Irani a transmis într-o postare pe Twitter faptul că în perioada 1 aprilie – 25 mai cel puțin 577 de copii și-au pierdut ambii părinți din cauza bolii COVID-19. Însă experții citați de BBC susțin că cifra reală este mult mai mare.

În același timp, sistemul de adopție din India este bazat pe legi foarte strice iar o persoană care vrea să adopte trebuie să treacă prin ample verificări. Și organizațiile non-guvernamentale ajută sistemul prin sprijinirea comiilor regionale care au scopul de a proteja drepturile copiilor adoptabili.

India se confruntă cu „o urgență națională”: Tot mai mulți copii rămân orfani

În acest context, rata de adopție din India este foarte scăzută iar un raport recent arată dă din martie 2020 doar 3.351 de copii au fost adoptați, în condițiile în care zeci de mii de copii sunt încă orfani. Comparativ, în Statele Unite ale Americii au fost adoptați în 2019 peste 66.000 de copii.

Președintele Comisiei Delhi pentru Protecția Drepturilor Copilului Anurag Kundu a anunțat că probleme copiilor orfani s-a accentuat cu precădere după al doilea val al pandemiei COVID-19.

„În viața mea nu am auzit niciodată de atât de mulți oameni care să moară într-un interval de timp atât de mic – trebuie să fi lăsat în urmă atât de mulți copii care au vârsta sub 18 ani. Este o urgență națională în acest sens”, a declarat Anurag Kundu.

Numai în statul Uttar Pradesh, cel mai populat din India, au fost identificați peste 1.000 de copii rămași orfani după ce virusul SARS-CoV-2 le-a răpit părinții, potrivit unei informări făcute de doctorul Preeti Verma, membru al comisiei de bunăstare a copilului. Acesta susține că probabil numărul lor este mult mai mare în realitate.

Trafic de minori pe rețelele de socializare: 7.000 de dolari pentru un copil

Soluția pe termen scurt ar fi ca orfanii să fie îngrijiți de membrii familiei lor pentru a nu mai așteptat în orfelinatele supraaglomerate să fie adoptați, potrivit lui Anurag Kundu.

În același timp, autoritățile indiene se confruntă și cu un alt fenomen – traficul de minori. Pe rețelele de socializare sunt invadate de postări în care se afac apeluri pentru adoptarea minorilor rămași orfani din cauza pandemiei COVID-19.

Președintele Comisiei Delhi pentru Protecția Drepturilor Copilului a relatat faptul că echipa lui a verificat un astfel de anunț de pe Facebook.

„Unul dintre membrii personalului meu a sunat la numărul de pe pagina de Facebook și i s-a spus prețul de 7.000 de dolari pentru un copil. Am raportat grupul poliției”, a anunțat Anurag Kundu.

Însă și copii care mai au doar un părinte în viață sunt supuși unui risc extrem. Președintele unui ONG din India trage un semnal de alarmă în privința acestor copii.

Orfanii COVID sunt o problemă importantă în acest moment, dar acesta nu este întregul adevăr. Numărul copiilor care au pierdut un părinte este imens și au nevoie, de asemenea, de o atenție egală”, a afirmat Sonal Kapoor, șefa ONG-ului.

Aceasta a povestit despre un caz în care mama unor copii murise din cauza bolii COVID-19 iar din cauza șocului provocat de decesul femeii, tatăl micuților nu i-a mai putut hrăni timp de trei zile. Problemaa fost semnalată ONG-ului de către rudele lor care au făcut un apel disperat pentru hrănirea copiilor.

Citește și