Prima pagină » Știri externe » Organizația Mondială a Sănătății anunță încetarea epidemiei de Ebola în Sierra Leone

Organizația Mondială a Sănătății anunță încetarea epidemiei de Ebola în Sierra Leone

Organizația Mondială a Sănătății anunță încetarea epidemiei de Ebola în Sierra Leone
Organizația Mondială a Sănătății anunță încetarea epidemiei de Ebola în Sierra Leone

„Sierra Leone a ajuns în această fază mulțumită eforturilor și angajamentului extraordinare în lupta împotriva acestei epidemii de Ebola fără precedent în istoria omenirii”, subliniază OMS într-un comunicat.

Perioada de 42 de zile în care nu au apărut infectări noi reprezintă două cicluri de incubare a virusului Ebola.

Epidemia a ucis aproximativ 3.600 de persoane în Sierra Leone de la înregistrarea primului caz, în mai 2014, a anunțat doctorul Anders Nordstrom, reprezentantul OMS pentru această țară.

Peste 200 de lucrători în domeniul sănătății au murit în Sierra Leone, a precizat el.

Încetarea epidemiei a fost declarată și în Liberia vecină, în septembrie. De atunci, au fost înregistrate doar câteva cazuri izolate în Guineea.

Sierra Leone intră de-acum în stare de alertă ridicată, în cadrul viitoarei faze – pe o perioadă de 90 de zile – în care monitorizează și izolează eventuale noi cazuri.

OMS a salutat leadershipul puternic de care a dat dovadă Guvernul în mobilizarea resurselor necesare în lupta împotriva virusului extrem de infecțios.

„Avem acum ocazia unică de a susține Sierra Leone într-un efort de a construi un sistem public de sănătate puternic și rezistent, care să fie pregătit să detecteze și să răspundă unei viitoare apariții a bolii sau oricărei alte amenințări la adresa sănătății publice”, a declarat Nordstrom.

Ebola, un virus transmisibil prin contactul cu sânge sau fluide corporale, provoacă o hemoragie masivă și prezintă o rată a mortalității de până la 90% în cazul în care boala nu este tratată.

Potrivit ONU, Sierra Leone este una dintre cele mai sărace țări din lume. Un război civil de peste un deceniu, care s-a încheiat în 2002, a devastat economia și a distrus infrastructura țării.

„Epidemia de Ebola a decimat familii, sistemul de sănătate, economia și structurile sociale”, a deplâns Nordstrom, subliniind că a venit vremea „recuperării”.

Însă cercetători au avertizat că această criză provocată de Ebola ar putea să nu se fi încheiat, după ce un studiu a dezvăluit că supraviețuitori bărbați pot purta elemente ale virusului în spermă timp de până la nouă luni.

Directorul Centrelor americane pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) Tom Frieden, implicat în studiu, a avertizat, de asemenea, că numeroși supraviețuitori ai epidemiei de Ebola se confruntă cu probleme de sănătate.

OMS estimează că aproximativ 11.300 de persoane au murit după ce au contractat virusul Ebola în Liberia, Sierra Leone și Guineea.

Citește și