Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că noul coronavirus a copleşit sistemele de sănătate din întreaga lume în doar câteva săptămâni.
Directorul executiv al programului de urgenţă al OMS, Mike Ryan, susține că virusul a copleşit sistemele de sănătate din întreaga lume.
„Uitaţi-vă la ce se întâmplă în sistemele de sănătate din întreaga lume! Priviţi unităţile de terapie intensivă, complet copleşite. Medicii, asistentele, cu toţii sunt epuizaţi. Acesta nu este doar un sezon de gripă”, a spus Mike Ryan.
Virusul a infectat acum peste 254.000 de oameni şi a ucis cel puţin 10.444 de oameni în întreaga lume, potrivit Universităţii Johns Hopkins. Săptămâna trecută, OMS a declarat că Europa a devenit noul epicentru al focarului, care a început la Wuhan, China, în decembrie.
Mike Ryan a estimat că mai mult de 26 de milioane de lucrători din domeniul sănătăţii pot ajunge să trateze pacienţii cu virusul COVID-19 şi există o lipsă de echipament de protecţie pentru aceştia.
„Acestea sunt sisteme de sănătate care se prăbuşesc sub presiunea prea multor cazuri”, a spus el, adăugând că lanţul de aprovizionare pentru echipamentele de protecţie personală, cum ar fi măştile, mănuşile şi halatele, este pe punctul de a se rupe definitiv.
Pe măsură ce virusul s-a răspândit din China în întreaga lume, acesta a copleşit noile ţări infestate.
Joi, numărul de persoane care au murit din cauza COVID-19 în Italia l-a depăşit pe cel din China. Ţările din Europa şi din alte părţi implementează acum politici de distanţare socială pentru a încetini răspândirea virusului şi a menţine numărul de pacienţi care au nevoie de îngrijire sub capacitatea sistemelor de sănătate. Guvernele din Italia, Spania şi alte ţări afectate au restricţionat călătoriile.
New York, statul cu cele mai multe cazuri confirmate din SUA, le-a solicitat întreprinderilor neesenţiale să păstreze 100% din forţa de muncă acasă şi să pună în aplicare noi restricţii stricte asupra persoanelor. Guvernatorul Andrew Cuomo a cerut spitalelor să-şi crească capacitatea de a trata un aflux de pacienţi cu virusul COVID-19.
El a cerut, de asemenea, întreprinderilor să devină creative cu echipamentele de protecţie și a solicitat fabricarea de ventilatoare, dispozitive care să îi ajute pe pacienții cu virusul COVID-19 să respire.
„Ventilatoarele sunt pentru acest război ceea ce au fost rachetele pentru Al Doilea Război Mondial”, a spus acesta.