Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat luni prin consens o rezoluție privind oprirea răspândirii obezității în lume până în 2020, care include reducerea aportului de sare în alimentație cu 30%, creșterea activității fizice cu 10% sau taxarea produselor alimentare dăunătoare sănătății, relatează Agerpres, care citează AFP.
Rezoluția stabilește un plan de acțiune împotriva maladiilor netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet), prin diminuarea unei serii de factori de risc precum obezitatea.
„Costul lipsei de acțiune depășește cu mult costul măsurilor”, subliniază planul de acțiuni al OMS, explicând că excesul de greutate și obezitatea reprezintă al cincilea cel mai important factor de risc pentru deces la nivel mondial și că cel puțin 2,8 milioane de adulți mor în fiecare an din această cauză.
„Adoptarea planului de acțiune este extrem de importantă în lupta împotriva uneia din cele mai devastatoare crize sanitare de la ora actuală”, a declarat pentru agenția franceză de presă John Stewart, un responsabil al organizației Corporate Accountability International. Potrivit acestuia, marile companii din sectorul alimentar obțin ‘profituri din producția de alimente prea dulci, prea grase sau prea sărate’.
Planul de acțiune al OMS face apel, de asemenea, la aceste companii să coopereze și să propună statelor membre o serie de obiective voluntare.
„Lupta împotriva obezității reprezintă o prioritate, unul din cei mai importanți factori în lupta împotriva bolilor netransmisibile”, a declarat directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare al OMS, Francesco Branca.
Lupta împotriva obezității se află însă la început, subliniază Branca, iar rezultatele pozitive înregistrate în Marea Britanie, Franța sau Singapore demonstrează că doar o combinație de acțiuni poate facilita lupta împotriva obezității, în contextul în care numărul de cazuri de obezitate la scară mondială s-a dublat între 1980 și 2008.
Pentru a diminua acest factor de risc, OMS propune o serie de măsuri, invitând țările să elimine acizii grași industriali din alimente, să promoveze afișarea informațiilor nutriționale pe etichetele acestora, să diminueze procentul de zahăr și sare din alimente și de zahăr din băuturile răcoritoare sau să reducă mărimea porțiilor. Planul de acțiune mai recomandă și creșterea „accesibilității financiare și a consumului de fructe și legume”.
Organizația cu sediul la Geneva recomandă, acolo unde acest lucru este justificat, implementarea unor taxe suplimentare pentru alimentele care dăunează sănătății și interzicerea reclamelor care le promovează în locurile unde sunt prezenți copii, precum școlile.
Ultimele date ale OMS indică faptul că cel puțin un adult din trei în lume suferă de exces de greutate, iar aproape unul din zece este obez. În același timp, 40 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani au o greutate excesivă, o problemă în creștere în special în țările cu venituri mici și medii, a explicat pentru France Presse un alt responsabil al organizației, Godfrey Xuereb.
La rândul lor, liderii industriei alimentare au aprobat, în mare parte, planul OMS. ‘Punem deja în aplicare din 2004 acțiunile recomandate în plan precum reformularea rețetelor produselor, educația nutrițională și restricțiile globale privind reclamele la produse prea grase, dulci sau sărate destinate copiilor’, a declarat Jane Reid, din partea Alianței Internaționale a Producătorilor de Alimente și Băuturi.
Însă această organizație, care reprezintă unsprezece din cele mai mari companii din sector, între care Coca-Cola, Kellog’s, McDonalds, Nestlé, Pepsico și Unilever, precum și organizația Food Drink Europe, care reprezintă cele mai mari firme din industria alimentară la nivel european, respinge ideea privind taxarea anumitor alimente, încheie AFP.