Traficul cu petrol devenise o sursă crucială de venituri pentru gruparea jihadistă, care deține mai multe câmpuri petrolifere din Irak și Siria. Veniturile obținute din petrol au făcut diferența între gruparea Stat Islamic (SI) și alte organizații teroriste, care sunt mai dependente de donațiile din exterior. Dar producția de petrol reprezintă și un punct vulnerabil pentru jihadiști, pentru că a oferit ținte relativ ușoare coaliției internaționale conduse de Statele Unite care bombardează obiectivele SI.
Pe parcursul verii, înainte să înceapă campania de bombardamente a coaliției, experții estimau că SI produce peste 80.000 de barili de petrol pe zi, pe care îl vindea pe piața neagră, obținând între un milion și trei milioane de dolari zilnic.
În ultimele luni, Statele Unite și coaliția au bombardat ținte din Irak și Siria asociate cu producția de petrol, în special rafinării. În octombrie, Agenția Internațională pentru Energie estima că raidurile aeriene au redus producția de petrol a SI la aproximativ 20.000 de barili pe zi. În plus, scăderea prețului petrolului, care afectează bugetul Irakului, a condus de asemenea la reducerea prețului pe piața neagră.
În aceste condiții, gruparea Stat Islamic a încercat să lanseze o serie de atacuri asupra orașului petrolier Kirkuk, din nordul Irakului, însă forțele kurde au reușit să respingă atacurile jihadiștilor. Potrivit Comandamentului Central al SUA, coaliția condusă de Statele Unite a efectuat 32 de raiduri de sâmbătă până luni, pentru a ajuta forțele de securitate kurde în lupta contra grupării SI în Kirkuk.