Douglas Wake, șeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a precizat că votanții ungari au avut de ales dintre mai mulți candidați, dar „intimidarea și retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media și finanțarea opacă a campaniei electorale” au împiedicat dezbaterile politice reale.
„Cheltuielile excesive din partea guvernului pentru anunțuri și reclame electorale, care au amplificat mesajul de campanie al coaliției de guvernământ, au subminat capacitatea adversarilor de a concura pe o bază echitabilă. Drepturile și libertățile fundamentale au fost respectate în general, dar au fost exercitate într-un climat nefavorabil … Accesul la informație, precum și libertățile de asociere și ale mass-media au fost restrânse, inclusiv prin modificările legislative recente. Campania ostilă a limitat spațiul pentru dezbateri substanțiale și a diminuat capacitatea alegătorilor de a lua o decizie în cunoștință de cauză. De asemenea, televiziunea publică a favorizat în mod clar coaliția de guvernământ”, a mai transmis reprezentantul OSCE.
Misiunea OSCE în Ungaria a avertizat în privința „suprapunerii omniprezente între informațiile prezentate de guvern și campaniile publicitare ale coaliției de guvernământ, care, alături de alte abuzuri privind resursele administrative, a șters liniile de delimitare dintre stat și partid, aspect care este în contradicție cu angajamentele asumate în cadrul OSCE”.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este formată din 57 de state participante, inclusiv Ungaria. Mandatul aceste structuri include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei și alegerile corecte.
În replică,Gergely Gulyas, liderul parlamentarilor formațiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a declarat luni că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) „și-a depășit autoritatea” cu unele dintre constatările prezentate după alegerile parlamentare de duminică, relatează agenția MTI.
Douglas Wake, șeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a anunțat că procesul electoral din Ungaria și resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziției de a concura într-un mod echitabil la scrutin.
Totodată, „intimidarea și retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media și finanțarea opacă a campaniei electorale” din partea alianței Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) au împiedicat dezbaterile politice reale.
„Nu este de competența OSCE să-și exprime opinia despre campania electorală din Ungaria, iar o dispută în mod special cu partidele aflate la guvernare – care se opun migrației -, precum și exprimarea unui punct de vedere privind campaniile guvernului sunt decizii deplasate. Respingerea imigrației nu înseamnă xenofobie, ci mai degrabă un instinct de supraviețuire”, a spus Gergely Gulyas.
Liderul parlamentarilor Fidesz a subliniat că misiunea OSCE în Ungaria a descoperit că „dreptul constituțional fundamental al cetățenilor de a vota a fost garantat, iar Fidesz este complet de acord cu această concluzie”. Totodată, poziția partidului de guvernământ de la Budapesta este că alegerile au avut loc într-un mod „transparent și profesionist”.
Alianța de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria de duminică și va avea 133 dintre cele 199 de locuri în Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral Național.