Institutul de Radiofizică al Centrului Spitalicesc Universitar din cantonul Vaud (CHUV), cu sediul în Lausanne, a confirmat vineri că va examina osemintele lui Yasser Arafat, după ce a obținut permisiunea văduvei acestuia, Suha Arafat, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului, citat de AFP.
CHUV a primit la începutul lui august o scrisoare din partea Autorității Palestiniene (AP) care solicita această examinare, după care i-a cerut văduvei liderului palestinian acordul. Avocatul genevez al Suhei Arafat, Marc Bonnat, a declarat joi seara pentru Radioteleviziunea elvețiană că ea „a vrut această anchetă, ea este cea care o animă, ea este cea care o propulsează și, în consecință, vom merge la Ramallah. Va trebui să ajungem acolo luna viitoare”.
CHUV așteaptă în prezent un răspuns în scris, oficial, din partea avocatului, iar experții săi sunt pregătiți să plece în Cisiordania, a anunțat pentru AFP Darcy Christen, un purtător de cuvânt al Centrului. „Este o problemă de zile”, a declarat el, precizând că experții vor efectua mai întâi „o misiune de reperare”, al cărei scop este să întâlnească reprezentanți ai Autorității Palestiniene, să observe condițiile din mausoleu și să inventarieze disponibilitățile tehnologice și științifice de la fața locului.
Obiectivul examenului, care urmează să aibă loc într-o a doua misiune, în cazul în care va fi stabilită, va fi căutarea unor eventuale urme de poloniu, o substanță radioactivă extrem de toxică, din care o „cantitate anormală” a fost detectată pe obiecte personale ale lui Arafat, examinate de către CHUV.
„Timpul presează. Se poate spune că este vorba despre săptămâni, ci nu de luni, deoarece posibilitatea ca poloniul să fie depistat se diminuează la jumătate din 138 în 138 de zile”, a precizat Christen. De la decesul neexplicat din punct de vedere medical al liderului palestinian, pe 11 noiembrie 2004, au trecut deja mai mult de 20 de astfel de cicluri.
Gaidau Ion, [email protected]