Pacea din Ucraina este tot mai fragilă. „Nu este exclusă o reluare a ostilităților”
„Bineînțeles, dacă Kievul încalcă acordurile de la Minsk, nu este exclusă o reluare a ostilităților. Și judecând după acțiunile întreprinse de autoritățile ucrainene, Kievul ignoră total aceste acorduri”, apreciază „președintele” autoproclamatei „Republici Populare Donețk”(DNR).
Miercuri, OSCE a anunțat că a „remarcat o creștere a numărului de încălcări ale armistițiului în regiunea Donețk”. Organizația a menționat tiruri de mortier, tancuri, artilerie și chiar lansatoare de rachete GRAD, în pofida armistițiului încheiat în februarie în cadrul acordurilor de la Minsk.
Ales la conducerea DNR în noiembrie în urma unui scrutin pe care doar Rusia l-a considerat legitim, Zaharcenko, în vârstă de 38 de ani, în ținută militară, deține un birou decorat cu icoane și un portret al președintelui rus Vladimir Putin. Când îi sună telefonul, se aude imnul sovietic (același cu imnul Rusiei).
Liderul rebel sugerează că DNR ar putea ea însăși să relanseze ostilitățile pentru a prelua unele orașe pe care le controla și care au trecut sub autoritatea Kievului, după ofensiva ucraineană de anul trecut, în special portul Mariupol și Slaviansk.
„Trebuie să recuperăm teritoriile ocupate temporar. De preferință prin mijloace pașnice”, subliniază el. Zaharcenko susține că acordurile de pace semnate la Minsk prevăd revenirea lor automată în cadrul DNR.
„Dezacordul fundamental pe care îl avem cu Kievul este că noi înțelegem că este necesară o reformă constituțională în Ucraina, prin care să nu se dea înapoi teritoriile ocupate temporar. După aceea, noi vom trăi autonom și ne vom construi relații cu Ucraina așa cum considerăm de cuviință. Înțeleg că la Kiev, modul lor de a interpreta acordurile este total diferit de al nostru”, a continuat liderul rebel.
Concepția sa asupra acordurilor de la Minsk pare să se depărteze oarecum de textul semnat în februarie de rebelii proruși și emisarii Kievului, cu medierea președintelui francez Francois Hollande și a cancelarului german Angela Merkel, în prezența președintelui rus.
Pentru Zaharcenko, acordurile de la Minsk „au recunoscut independența DNR ca stat”, în timp ce textul prevede doar o „descentralizare” a regiunilor rebele Donețk și Lugansk, după o reformă a Constituției ucrainene până la sfârșitul anului.
În ceea ce privește controlul la frontiera cu Rusia, care ar trebui să revină integral Kievului în „toată zona de conflict”, potrivit textului, acesta iese din discuție pentru liderul DNR. „De ce ar trebui să controleze Ucraina frontiera? Grănicerii noștri sunt cei care o vor controla, conform acordurilor de la Minsk”, asigură el. Rebelii dețin în prezent peste 400 de kilometri de frontieră cu Rusia.
Rusia trimite unități militare și material în sprijinul rebelilor, afirmă Kievul și Occidentalii. Zaharcenko dezminte însă categoric acest lucru, vorbind doar despre voluntari ruși, „inclusiv foști militari sau militari care își dau demisia pentru a veni să lupte”.