Prima pagină » Știri externe » Pâinea germană vizează o recunoaștere oficială din partea UNESCO

Pâinea germană vizează o recunoaștere oficială din partea UNESCO

Pâinea germană vizează o recunoaștere oficială din partea UNESCO
Pâinea reprezintă "o parte a identității germane", afirmă maestrul-brutar Karl-Dietmar Plentz, evocând proiectul colegilor săi de breaslă care vizează recunoașterea de către UNESCO a diversității pâinii preparate în Germania, informează AFP.

Pâinea reprezintă „o parte a identității germane”, afirmă maestrul-brutar Karl-Dietmar Plentz, evocând proiectul colegilor săi de breaslă care vizează recunoașterea de către UNESCO a diversității pâinii preparate în Germania, informează AFP.

Nu mai puțin de 26 de varietăți de pâine sunt preparate în cuptoarele întreprinderii sale familiale, creată în urmă cu 136 de ani la Schwante, un sat din apropiere de Berlin. În spatele său, unul dintre angajați frământă aluatul pentru un sortiment de pâine cu cartofi, o specialitate pe care acest brutar o prepară după rețeta bunicului său.

Mândri de savoir-faire-ul lor, care se traduce prin câteva sute de varietăți de pâine în întreaga țară, brutarii germani doresc ca arta lor de preparare a pâinii să fie recunoscută ca un bun de patrimoniu imaterial al omenirii de către experții UNESCO, după modelul tangoului argentinian, al țesutului de covoare iraniene și al gastronomiei franceze.

În brutăria lui Karl-Dietmar Plentz, decorată cu instrumente de altădată, o mulțime de pâini sunt prezentate și multe au denumiri curioase – dificil de explicat chiar și de proprietarul afacerii -, cum este cazul „pâinii caviar”, care nu are nimic de-a face cu icrele de sturion.

În opinia lui Plentz, în vârstă de 46 de ani, care reprezintă a patra generație dintr-o familie de brutari și care a crescut dincolo de Cortina de Fier, „este important să se protejeze diversitatea” culinară.

Această provocare nu este deloc una facilă, în fața schimbării stilului de viață care îi face pe tot mai mulți germani să renunțe la pâinea artizanală. Concurența făcută de supermarketuri și de lanțurile de distribuție care vând preparate industriale, mai ieftine, și dispariția lentă a ritualului „Abendbrot” – cină tradițională care asociază pâinea cu sortimente reci din carne – au decimat această profesie.

Aproximativ 500 de brutării artizanale au fost închise anul trecut în Germania, potrivit Federației brutarilor germani. De la începutul anilor 1990, numărul lor a scăzut de două ori, ajungând în prezent la mai puțin de 14.000. La rândul ei, meseria în sine (de brutar, n.r.), care are o imagine proastă, întâmpină dificultăți tot mai mari în ceea ce privește procesul de recrutare, într-o țară în care numărul tinerilor scade tot mai mult.

Peter Becker, președintele Federației artizanilor brutari, consideră că „diversitatea” pâinilor germane reprezintă atuul principal care trebuie promovat în fața experților UNESCO. În acest stadiu, federația este pe cale să alcătuiască dosarul de candidatură. Este vorba de a face să fie recunoscută „mândria produselor lor”, ale căror rețete sunt transmise din generație în generație și reflectă identitățile regionale, spune Peter Becker.

„În Franța, există excelente baghete, în Italia, ciabatta excepționale, dar, pe plan mondial, cred că doar Germania posedă o astfel de varietate, de la pâinea integrală la pâinea albă”, a adăugat el.

Luna trecută, Federația brutarilor a organizat prima ediție a „Zilelor pâinii germane” și a desemnat doi „ambasadori ai pâinii” care să îi promoveze cauza.

Federația a alcătuit un „registru al pâinii” și a lansat un apel către populație pentru a recenza totalitatea rețetelor cunoscute în Germania, o etapă prealabilă a candidaturii la includerea în patrimoniul mondial. Circa 3.000 de rețete au fost deja repertorizate pe site-ul www.brotregister.de, cu o varietate de cereale, de forme, de mărimi, de drojdii, de modalități de coacere și de ingrediente adăugate în aluat, precum fructe, legume, lapte, ouă etc.

Istoria a lăsat uneori anumite urme și în această profesie, cum este cazul orașului Hamburg, unde „Franzbrötchen” („pâine mică franțuzoaică”) stă mărturie pentru prezența napoleoniană în nordul Germaniei.

Soția lui Philip Murphy, ambasadorul american la Berlin, a spus că a făcut elogiul pâinii germane în fața primei doamne a Americii, Michelle Obama, cu ocazia vizitei întreprinse în luna iunie de cuplul prezidențial american în Germania. „Nicio altă pâine nu o întrece”, a declarat ea în fața jurnaliștilor.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Fii atent la postura în care dormi: ce sunt ridurile de somn și cum să previi acest semn de îmbătrânire prematură
Digi24
Șeful diplomației maghiare lansează avertismente similare cu cele ale Kremlinului: liderii UE împing Europa spre un război cu Rusia
Cancan.ro
Cuplul finalului de an în România! Vedeta Antena 1 l-a cuplat, fără să-i pese că e ÎNSURAT
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Țările din Vest unde românii ezită să se întoarcă: „Cei mai mulți sunt nostalgici. Vorbesc numai despre pământul matern”
Mediafax
Remediul natural care ajută la scurtarea duratei răcelilor și gripei, potrivit experților de la Harvard
Click
Irinel Columbeanu s-a botezat, înainte de Sărbători. Fostul milionar și-a schimbat religia la 68 de ani: „E cea mai importantă decizie din viața lui”
Digi24
Rodica Stănoiu a fost deshumată. Trupul fostei ministru al Justiției urmează să fie dus la INML la cerea procurorilor
Cancan.ro
9 zile consecutive de ninsoare în România, potrivit meteorologilor Accuweather. Care sunt orașele vizate
Ce se întâmplă doctore
Gina Pistol a lăsat totul la vedere! Cât de bine arată la 45 de ani! Fanii au rămas uimiți
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decembrie: Începe o nouă sesiune Rabla 2025. Câți bani primești pentru o mașină nouă
Descopera.ro
O planetă ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Iubi, tu mă mai iubesti? – Da, cum să nu, draga mea!
Descopera.ro
Han van Meegeren și operele lui Vermeer. Maestrul falsificator care i-a păcălit pe naziști