Dosarul „PANAMA PAPERS”: Începe judecarea a 27 de persoane, acuzate de evaziune fiscală și spălarea banilor, printr-un cabinet de avocatură
O nouă etapă în scandalul „Panama Papers”. 27 de persoane sunt judecate, începând de luni, după dezvăluirile din 2016, conform căroradiverse personalităţi din întreaga lume au practicat evaziunea fiscală şi spălarea banilor prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, relatează AFP.
Printre cei judecaţi se numără fondatorii firmei, Jurgen Mossack şi Ramon Fonseca Mora.
„Este programată audierea a 27 de inculpaţi pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de spălare de bani”, a precizat justiţia într-un comunicat, precizând că audierile, care se desfăşoară în faţa unui tribunal penal, urmează să continue până pe 26 aprilie, scrie Agerpres.
Procesul, amânat de mai multe ori
Procesul era programat iniţial să aibă loc în 2021, dar a fost amânat de mai multe ori şi din diverse motive.
Activităţile cabinetului Mossack Fonseca au fost dezvăluite în 2016 de o investigaţie, cunoscută sub numele de „Panama Papers”, realizată de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (CIJI).
Dezvăluiri despre „bogații lumii”
Ancheta realizată pe baza a 11,5 milioane de documente „scurse” de la cabinetul de avocatură a dezvăluit că şefi de stat şi de guvern, politicieni de frunte şi personalităţi din domeniul finanţelor, sportului şi lumii artistice au ascuns de autorităţile fiscale proprietăţi, afaceri, capitaluri şi profituri.
Printre personalităţile menţionate se numără – între mulţi alţii – foştii şefi de guvern ai Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson, Pakistanului Nawaz Sharif şi Regatului Unit David Cameron, fostul preşedinte al Argentinei Mauricio Macri, precum şi starul fotbalului Lionel Messi, dar şi regizorul spaniol Pedro Almodovar.
Scandalul a dus la închiderea cabinetului Mossack Fonseca şi imaginea micului stat din America Centrală a fost grav afectată. Panama se află, astfel, pe „lista neagră” a paradisurilor fiscale stabilită de Uniunea Europeană.
În Panama, infracţiunea de evaziune fiscală este sancţionabilă doar din 2019
Unele prevederi ale legislaţiei de combatere a spălării banilor din Panama nu erau încă în vigoare atunci când a izbucnit scandalul, ceea ce ar putea îngreuna condamnările în acest caz.
În Panama, infracţiunea de evaziune fiscală este sancţionabilă doar din 2019 şi pentru sume mai mari de 300.000 dolari pe an. Anterior, evaziunea fiscală nu era considerată o infracţiune, ci o simplă contravenţie administrativă.
În iunie 2023, a fost cerută o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare împotriva fondatorilor firmei de avocatură în aşa-numitul dosar „Lava Jato”, pentru spălare de bani în legătură cu unele companii de construcţii braziliene, inclusiv gigantul Odebrecht.
Încă nu a fost făcută publică decizia în acest caz, independent de scandalul „Panama Papers”. Acesta a evidenţiat mită plătită de companii de construcţii braziliene, inclusiv Odebrecht, unor oficiali din mai multe ţări din America Latină pentru a obţine contracte publice, între 2005 şi 2014. Pe lângă cei doi avocaţi, în acest dosar sunt judecate circa treizeci de persoane. Toţi acuzaţii s-au declarat nevinovaţi, Ramon Fonseca calificând acuzaţia drept „ridicolă”.
Vă recomandăm să citiți și: