PANAMA PAPERS. Ce spune directorul firmei care a creat companiile off-shore unde bogații lumii și-au ”securizat” averile
Directorul firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului legat de imensa scurgere de documente anunțată duminică, a negat orice implicare, spunând că firma sa a căzut victimă „unei campanii internaționale împotriva confidențialității”.
Ziarul german Suddeutsche Zeitung a anunțat că a primit 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei de avocatură, pe care le-a împărtășit cu peste 100 de instituții de presă internaționale, printre care și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).
Ramon Fonseca, directorul firmei de avocatură Mossack Fonseca, specializată în creearea de companii offshore, a confirmat într-un interviu telefonic cu Reuters scurgerea de informații, precizând că este vorba despre una „limitată”.
Fonseca, cofondatorul firmei și oficial în guvernul panamez până în martie, a declarat că firma sa a creat peste 240.000 de astfel de companii, adăugând că majoritatea acestora au fost folosite pentru „scopuri legitime”.
ICIJ a publicat duminică detalii despre sume de miliarde de dolari din tranzacții financiare obscure care au fost transferate prin numeroase conturi de offshore.
Publicația britanică The Guardian susține că documentele demonstrează existența unei rețele de înțelegeri și împrumuturi secrete offshore care valorează două miliarde de dolari ce conduc către prieteni apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin.
Fonseca a insistat asupra faptului că firma sa nu este responsabilă de activitățile companiilor pe care le incorporează.
„Scopul nostru este să creăm structuri legale pe care să le vindem unor intermediari precum bănci, firme de avocatură, trusturi și ei au clienții lor pe care noi nu-i cunoaștem”, a declarat Fonseca, adăugând că toți clienții firmei au fost informați despre „această problemă”.
„Credem că este vorba de o campanie internațională împotriva dreptului la confidențialitate. Dreptul la confidențialitate este un drept uman, dar sunt oameni în lume care nu înțeleg asta. Noi credem cu tărie în respectarea confidențialității și vom continua să lucrăm asupra acestei chestiuni pentru ca dreptul la confidențialitate să funcționeze în cadre legale”, a declarat Fonseca.
Printre cei vizați de ancheta Panama Papers se află și premierul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, dar și pesronalități sportive ca Lionel Messi și Michel Platini.