Panama respinge retorica SUA asupra canalului transoceanic: Nu vom renunța la un simbol al SUVERANITĂȚII naționale

Publicat: 08 01. 2025, 14:36
Actualizat: 08 01. 2025, 16:33
sursa: profimedia

Autoritățile panameze nu vor ceda Canalul Panama la presiunile făcute de preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, fiind un simbol al suveranității statului.

Marţi, într-o conferinţă de presă, Trump a susținut că nu exclude folosirea coerciţiei militare sau economice pentru dobândi controlul asupra Canalului Panama şi a insulei Groenlanda, teritoriu autonom adimistrat de Danemarca. Președintele-ales a acuzat ţara din America Centrală că impune taxe de trecere excesive navelor americane şi a insistat că Beijingul controlează canalul, acuzaţii pe care guvernul panamez le respinge.

„Taxele nu se fac după capriciile preşedinţilor şi administratorului canalului, ele sunt stabilite printr-un proces public, la care participă deschis clienţii şi alţi actori. Iar în privința administrării, doar statul Panama are control asupra canalului și nimeni altcineva”, a declarat preşedintele panamez Jose Raul Mulino.

SUA sunt principalul utilizator al Canalului Panama, prin care trece aproximativ 3% din comerţul mondial, urmate la o distanţă apreciabilă de China.  De asemenea, nord-americanii sunt principalul partener comercial şi politic al statului din America Centrală.

„Reiterez ceea ce a spus deja preşedintele Jose Raul Mulino: suveranitatea canalului nostru nu este negociabilă, face parte din istoria noastră de luptă şi este o cucerire ireversibilă”, a declarat ministrul panamez de externe, Javier Martinez-Acha, potrivit EFE.

Canalul Panama a fost construit de SUA, care l-a inaugurat în 1914 şi administrat până la transferul deplin către statul panamez, pe 31 decembrie 1999, aşa cum a fost stabilit prin Tratatele Torrijos-Carter, semnate pe 7 septembrie 1977 la Washington de către liderul panamez Omar Torrijos (1929-1981) şi preşedintele american Jimmy Carter (1924-2024).