Prima pagină » Știri externe » Pandemia COVID-19 face ravagii în Brazilia! Peste 2.000 de copii au murit din cauza virusului SARS-CoV-2: „Cifrele sunt cu adevărat înspăimântătoare”

Pandemia COVID-19 face ravagii în Brazilia! Peste 2.000 de copii au murit din cauza virusului SARS-CoV-2: „Cifrele sunt cu adevărat înspăimântătoare”

Pandemia COVID-19 face ravagii în Brazilia! Peste 2.000 de copii au murit din cauza virusului SARS-CoV-2: „Cifrele sunt cu adevărat înspăimântătoare”
Bilanțul deceselor COVID-19 în rândul copiilor arată cifre mai mici, însă specialiștii în domeniu susțin că nu sunt reale din cauza lipsei de teste / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Brazilia a fost lovită grav de pandmeia COVID-19, întrucât peste 350.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au decedat. Dintre aceste, experții BBC News estimează că peste 2.000 sunt copii cu vârsta de până în 9 ani, inclusiv 1.300 de bebeluși.

Medicii sunt de părere că aspectele care au dus la crearea unei asemenea situații sunt dimensiunea pandemiei COVID-19, sărăcia, lipsa telestelor pentru virusul SARS-CoV-2, precum și lipsa serviciilor medicale adecvate la care foarte multe familii nu au acces.

În Brazilia, drama generată de pandemia COVID-19 este amplificată de faptul că peste 1.300 de bebeluși infectați cu SARS-CoV-2 au decedat, deși acest fenomen este extrem de rar în restul lumii.

BBC News relatează povestea unui băiețel de doar 1 an care a decedat după o luptă cumplită cu boala întrucât medicul său a refuzat să îl testeze de COVID-19. Micuțul Lucas era un copil foarte dorit, părinții lui chinuise doi ani pe la clinicile de fertilitate.

Brazilia, țara cu 2.000 de copii decedați după infectarea cu SARS-CoV-2

Însă, la doar un an de viață, micuțul Lucas avea să înceapă o luptă fatală – cea cu virusul SARS-CoV-2. Într-o zi, în plină pandemie COVID-19, pofta de mâncare i-a dispărut și a început să aibă probleme de respirație. Mama lui, Jessika, l-a dus de îndată la un medic căruia i-a solicitat să îi facă un test COVID-19.

„Doctorul i-a testat nivelul oxigenului. Era de 86%. Știu că nu era normal”, a povestit mama îndurerată.

Însă după examinare, medicul a decis să nu îl testeze și l-a pus pe Lucas pe un tratament cu antibiotice, asigurând-o pe mama lui că infectația cu SARS-CoV-2 la copii este una rară. Ulterior, anumite simptome au dispărut, dar nu și oboseala.

Acestea se întâmplau în luna mai 2020, când în orașul în care locuia familia muriseră deja două persoane infectate cu noul COVID-19. Teama de ce e mai rău a crescut odată cu reapariția simptomelor în cazul lui Lucas, când pe 3 iunie a început să vomite. Abia atunci medicii au decis să îl testeze iar rezultatul s-a dovedit a fi unul pozitiv. Astfel, acesta a fost transferat la un spital aflat la două ore distanță de orașul de domiciliu, în Sobral, unde Lucas a fost diagnosticat cu sindromul inflamator multisistemic (PIMS).

Acesta este un sindrom care îi afectează pe cei mici la câteva săptămâni după ce contractează virusul SARS-CoV-2. Experta în epidemiologie Fatima Marinho, de la Universitatea din Sao Paolo a declarat pentru sursa citată că a văzut multe cazuri în timpul pandemiei COVID-19, mai multe decât oricând.

Cazul lui Lucas, copilul care a decedat la vârsta de 1 an din cauza SARS-CoV-2

La un moment dat, starea micuțului Lucas s-a înrăutățit atât de tare încât a intrat în stop cardiac.

„Puteam auzi sunetul aparatului, acel piuit, dar apoi piuitul s-a transformat într-un sunet continuu. Și știm că asta se întâmplă când cel conectat la aparat a murit. După câteva minute, aparatul a repornit și noi am început să plângem”, a povestit Jessika.

Cazul lui Lucas a fost unul care l-a șocat și pe medicul care l-a tratat, doctorul Manuel Monte, care a explicat faptul că micuțul nu prezenta factorii de risc care ar fi putut explica înrăutățirea stării lui de sănătate.

Specialista în boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii „Albert Sabin” din Fortaleza Lohanna Tavares a explicat faptul că cei mai mulți copii afectați de COVID au comorbidități, afecțiuni cronice precum diabet sau boli cardiovasculare, sau sunt supraponderali. Lucas nu prezenta acești factori.

„A fost o situație ce putea fi evitată”

Copilul de doar 1 an a fost internat în spital timp de 33 de zile, timp în care s-a luptat pentru viața lui iar mama sa l-a putut vizita doar de trei ori. La un moment dat a primit imunoglobulină, un tratament scump care i-a fost donat de un alt pacient. Chiar dacă la început părea că dă rezultate, ulterior starea lui s-a înrăutățit și a suferit un accident vascular. La scurt timp după, micuțul Lucas avea să meargă între îngeri.

„Lucas avea probleme grave, plămânii erau compromiși în proporție de 70%, iar inima era crescută cu 40%. A fost o situație ce putea fi evitată”, a povestit Jewssika, punctând că al ei copil ar fi avut șanse de supraviețuire dacă era testat de prima dată.

Bilanțul transmis de ministerul Sănătății din Brazilia arată că în intervalul februarie 2020 – martie 2021, cel puțin 852 de copii cu vârsta de până în 9 ani, inclusiv 518 de copii cu vârsta până într-un an, au decedat după infectarea cu SARS-CoV-2. Însă o specialistă în domeniu, doctorița Fatima Marinho, este de părere că cifrele reale sunt de fapt duble, în contextul în care Brazilia duce lipsă de teste COVID-19.

Ce simptome au copiii bolnavi de COVID-19

Calculele realizate de aceasta arată că aproximativ 2.600 de copii infectați cu SARS-CoV-2 cu vârste de până în 9 ani au decedat, inclusiv 1.302 bebeluși.

„Un copil suferă mai degrabă de dureri abdominale, are diaree, dureri în piept. Pentru că există o întârziere în diagnosticare, copilul ajunge la spital când este deja în stare gravă, iar lucrurile se pot complica”, a mai explicat doctorul Fatima Marinho.

De asemenea, și doctorii de pe secțiile ATI de arată cu adevărart șocați de magnitudinea pandemiei și a efectelor virusului asupra copiilor.

„Cifrele sunt cu adevărat înspăimântătoare”, este de părere Cinara Carneirp medic ATI la Spitalul de Copii „Albert Sabin”.

Citește și