Prima pagină » Știri externe » PANDEMIA DE FOAMETE. 60 de milioane de oameni sunt amenințați de sărăcia extremă pe fondul crizei coronavirusului

PANDEMIA DE FOAMETE. 60 de milioane de oameni sunt amenințați de sărăcia extremă pe fondul crizei coronavirusului

PANDEMIA DE FOAMETE. 60 de milioane de oameni sunt amenințați de sărăcia extremă pe fondul crizei coronavirusului
Banca Mondială: 60 de milioane de oameni sunt amenințați de sărăcia extremă, pe fondul pandemiei

Pandemia de coronavirus va împinge spre sărăcie extremă un număr de până la 60 de milioane de oameni care vor fi nevoiți să trăiască cu mai puțin de 2 dolari pe zi, avertizează președintele Băncii Mondiale. Toate eforuturile de combatere a sărăciei vor fi distruse de criza economică generată de COVID-19.

Se așteaptă ca economia globală să scadă cu 5% în acest an, a declarat David Malpass, citat de BBC.

Pandemia a dus deja la pierderi de locuri de muncă și la falimente, țările mai sărace fiind cele mai afectate. Tot efortul pe care l-au dus specialiștii în combaterea sărăciei în ultimii ani a început deja să se ducă pe apa sâmbetei.

Președintele Băncii Mondiale anunță că estimările spun că un număr impresionat de oameni vor fi la limita subzistenței din cauza pandemiei de coronavirus.

 Până la 60 de milioane de oameni vor fi împinși spre „sărăcia extremă” de către coronavirus

„Milioane de mijloace de trai au fost distruse, iar sistemele de asistență medicală sunt sub tensiune la nivel mondial”, a declarat Malpass. „Estimarea noastră este că până la 60 de milioane de persoane vor fi împinse în sărăcie extremă – ceea ce șterge toate progresele înregistrate în atenuarea sărăciei în ultimii trei ani”.

Vor trăi cu mai puțin de 2 dolari pe zi

Banca Mondială definește „sărăcia extremă” traiul cu mai puțin de 1,90 dolari de persoană pe zi.

Malpass a spus că 100 de țări, în care locuiesc 70% din populația lumii, au primit deja finanțare de urgență.

În același timp, Jamie Dimon, directorul executiv al băncii JP Morgan, a declarat că pandemia ar trebui să acționeze drept un apel la constuirea unei societăți mai echitabile. „Este speranța mea că vom folosi această criză drept un catalizator pentru a reconstrui o economie care creează și susține oportunități pentru mai mulți oameni, în special pentru cei care au rămas prea mult timp în urmă”, a scris el înaintea reuniunii anuale a acționarilor băncii.

Citește și