PANDEMIE. Convorbire telefonică între Ludovic Orban şi Angela Merkel. Care sunt subiectele abordate de cei doi
Cancelarul German Angela Merkel l-a sunat pe premierul Ludovic Orban. Subiectul discuţiei l-a constituit situaţia lucrătorilor sezonieri din Germania, dar şi întărirea relaţiilor bilaterale, relatează Mediafax.
Ludovic Orban și Angela Merkel au discutat despre muncitorii sezonieri
„Cancelarul Angela Merkel s-a referit, în context, la situaţia lucrătorilor sezonieri români din Germania şi a exprimat preocuparea constantă a executivului de la Berlin şi, personal, a domniei sale, pentru respectarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor români care muncesc în Germania”, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de Guvernul României.
Merkel a mai transmis că Guvernul Federal a modificat legislaţia muncii pentru a oferi un grad sporit de protecţie socială angajaţilor români.
„Guvernul federal a iniţiat, de altfel, cu promptitudine, modificarea cadrului legislativ intern în vigoare, pentru a oferi un grad sporit de protecţie acestora şi a garanta drepturile angajaţilor români. A subliniat, în acelaşi scop, întreaga deschidere şi disponibilitate pentru menţinerea unui contact strâns, la toate nivelurile, între autorităţile din cele două state, în continuarea recentei vizite în Germania a ministrului muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru”, se arată în comunicat.
În lunile aprilie şi mai zeci de mii de români au plecat în Germania ca muncitori sezonieri.
Majoritatea a fost cooptată pentru munci agricole, în special pentru a culege sparanghel.
Klaus Iohannis a avut și el o convorbire cu premierul Irlandei
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, la inițiativa părții irlandeze. Cei doi interlocutori au subliniat importanța creșterii schimburilor comerciale și investiționale în perioada de redresare economică, relatează Mediafax.
Președintele Klaus Iohannis a arătat că actuala criză, fără precedent în plan internațional, reprezintă o provocare comună pentru România și Irlanda, ca state membre ale Uniunii Europene, în vederea atenuării impactului acesteia asupra cetățenilor din cele două state, fiind necesare în continuare eforturi comune susținute pe multiple paliere – politic, economic, social -, în spiritul excelentei cooperări care caracterizează în prezent relațiile bilaterale româno-irlandeze.
În ceea ce privește agenda europeană, cei doi înalți oficiali au discutat stadiul negocierilor actuale dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pe tema relațiilor viitoare.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România susține încheierea unui acord cuprinzător, care să asigure un parteneriat strâns între Uniune și Marea Britanie. De asemenea, Președintele României a arătat că țara noastră urmărește atent implementarea corectă a Acordului de retragere, inclusiv a prevederilor Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord.