Franța și Germania și-au exprimat sprijinul financiar și politic pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 joi, Berlinul anunțând că va contribui cu jumătate de miliard de euro la finanțarea instituției, o sumă record.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, într-o conferință susținută la Geneva, că OMS, criticată de către Statele Unite pentru modul în care a gestionat pandemia, urmează să primească suficient sprijin financiar și politic, informează Reuters.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat luna trecută că țara sa se va retrage din OMS, pe care o acuză că ar fi de partea Chinei, dar nu a notificat oficial agenția ONU cu privire la această retragere.
Statele Unite sunt cel mai mare donator al OMS, contribuind cu peste 400 de milioane de dolari în 2019, aproximativ 15% din bugetul instituției.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că cele 500 de milioane de euro promise de Germania reprezintă cea mai mare sumă donată de Berlin vreodată pentru OMS.
„Avem nevoie de o Organizație Mondială a Sănătății puternică și transparentă mai mult ca oricând. O Organizație capabilă să conducă și să coordoneze operațiunile internaționale”, a spus oficialul german.
Franța a anunțat că va aloca 90 de milioane de euro către un centru de cercetare al organizației din Lyon, dar și o contribuție suplimentară de 50 de milioane de euro către bugetul OMS.
„Chiar cred că lumea are nevoie, mai mult ca oricând, de o organizație multilaterală. Cred că lumea nu își permite să își îndepărteze partenerii. Avem nevoie de un răspuns global coordonat la pandemia de COVID-19 și doar OMS poate oferi acest răspuns”, a declarat Olivier Veran, ministrul francez al Sănătății.
Până în prezent au fost raportate cazuri de COVID-19 în peste 210 țări și teritorii din decembrie 2019, când au fost raportate primele cazuri în China.
Peste 9,44 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel mondial până în prezent, iar 481.672 au murit din cauza bolii, potrivit unui bilanț realizat de Reuters.
Un oficial european a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că guvernele din Uniunea Europeană discută cu Statele Unite despre un plan de reformare a OMS, ceea ce reprezintă un semnal că și statele europene împărtășesc unele îngrijorări ale Washingtonului cu privire la activitatea instituției.