Prima pagină » Știri externe » PANDEMIE. Oficial francez: UE trebuie să ajungă la un acord privind planul de stimulare a economiei până luna viitoare

PANDEMIE. Oficial francez: UE trebuie să ajungă la un acord privind planul de stimulare a economiei până luna viitoare

PANDEMIE. Oficial francez: UE trebuie să ajungă la un acord privind planul de stimulare a economiei până luna viitoare

Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene din Franța, Amelie de Montchalin, a declarat joi că Uniunea Europeană ar trebui să ajungă la un acord privind planul de stimulare a economiei până luna viitoare.

Ea a făcut referire la planul prin care Comisia Europeană intenționează să aloce 750 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei europene, grav afectată de pandemia de COVID-19, informează site-ul agenției de presă Reuters.

 „Nu există altă soluție decât ajungerea la un acord până în iulie. Dacă nu avem un plan de stimulare a economiei, atunci vom avea o mare problemă”, a declarat Montchalin.

Planul de stimulare a economiei, propus de către Comisia Europeană, ar urma să vină în sprijinul economiilor țărilor cele mai afectate de pandemia de COVID-19.

Cu toate acestea, unele țări văzute ca fiind mai conservatoare din punct de vedere fiscal, în special Olanda, Austria, Danemarca și Suedia, s-au opus unora dintre măsurile propuse în acest plan, mai ales în ceea ce privește emiterea de eurobonduri.

Amelie de Montchalin a fost întrebată și despre informațiile apărute în presă, potrivit cărora Fiat Chrysler și PSA, producătorul Peugeot, ar fi vizate de o anchetă antitrust de către instituțiile europene, în legătură cu planurile celor două companii privind o eventuală fuziune.

„Toți jucătorii de pe piața europeană știu că în acest moment prioritatea noastră cea mai mare este piața muncii, dar și relansarea producției în Europa. Sunt încrezătoare că această prioritate este valabilă peste tot în Europa”, a declarat Amelie de Montchalin.

Economiile statelor europene, puternic afectate de pandemie

Cele mai multe dintre statele europene au intrat în recesiune în urma restricțiilor impuse de către autorități pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Spre exemplu, economia germană, cea mai mare din Europa, va înregistra o scădere de 7,1% în 2020, a anunțat Bundesbank în ultimul său raport, la doar câteva zile după ce Guvernul de la Berlin a aprobat o schemă de stimulare a economiei de 130 de miliarde de euro.

Astfel, previziunile Băncii Centrale germane sunt acum asemănătoare cu cele prezentate de Guvern și de Consiliul Experților în Economie, care au estimat scăderi cuprinse între 6 și 7%.

De asemenea, economia Franței a scăzut cu 5,3% în primele trei luni ale anului față de trimestrul precedent, a declarat agenția oficială de statistică, revizuind estimarea inițială de 5,8%.

Aceasta este cea mai mare scădere trimestrială din 1968, când Franța a fost cuprinsă de tulburări civile, proteste în masă și greve generale.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele