Declarația generalului Shi Luze, șeful Statului Major militar din regiunea Beijing, reprezintă prima confirmare oficială a prezenței acestei substanțe toxice la depozitul de produse chimice.
Exploziile au generat temeri privind emisii de substanțe toxice, iar locuitorii și familiile victimelor au criticat autoritățile pentru lipsa de informații, în condițiile în care China a suspendat sau a închis zeci de site-uri acuzate că răspândesc „zvonuri”.
Aproape 100 de persoane sunt în continuare date dispărute, inclusiv 85 de pompieri, dar oficialii au avertizat că unele dintre ele ar putea fi printre cele 88 de cadavre care nu au fost încă identificate.
Peste 700 de persoane au fost spitalizate în urma exploziilor de miercuri, care au declanșat un incendiu de amploare, urmat de noi deflagrații sâmbătă.
Generalul Shi a declarat în cadrul unei conferințe de presă că cianura a fost identificată în două locuri din zona exploziei. „Volumul era de sute de tone, conform primelor estimări”, a precizat el.
O echipă militară formată din 217 experți în substanțe chimice a fost mobilizată imediat după explozii. Oficialii au cerut de asemenea ajutorul experților producătorilor acestor substanțe, pentru a ajuta la neutralizarea lor, lucru pentru care s-a folosit peroxid de hidrogen.
Autoritățile au încercat să asigure opinia publică, insistând că, în pofida prezenței unor poluanți, aerul din Tianjin este sigur.
Agenția oficială de presă China Nouă a relatat sâmbătă seara că nivelul de cianură din apa uzată era de 10,9 ori mai mare decât standardele în ziua care a urmat exploziilor, dar de atunci a scăzut, fiind de peste două ori mai mare decât limita normală.
Sâmbătă, autoritățile au evacuat locuitorii de pe o rază de trei kilomeri în jurul depozitului vizat de explozii.