Panică în SUA, după ce 75 de cercetători au fost expuși la ANTRAX
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) explică într-un comunicat această posibilă infectare prin faptul că „nu au fost urmate măsurile de securitate stabilite în laboratoare în vederea manipulării acestor bacterii”, la Atlanta, în sud-estul Statelor Unite, unde se află sediul CDC.
„Din precauție, CDC adoptă măsuri active pentru protejarea sănătății tuturor celor care sunt vizați. Acestea includ administrarea de antibiotice personalului potențial expus”, precizând că insistă asupra faptului că „riscul este foarte redus”.
De asemenea, CDC apreciază că ceilalți membri ai personalului lor, familiile acestora și restul populației nu se află în pericol.
Eșantioane potențial infecțioase de antax au fost transportate și utilizate în cadrul unor experimente în laboaratoare CDC care nu sunt echipate în vederea manipulării acestor bacterii.
Angajații acestor laboratoare, crezând că aceste bacterii au fost inactivate, nu purtau combinezoane de protecție.
Șefii securității laboratoarelor CDC au stabilit totodată că, în perioada 6-13 iunie, manipulări efectuate în două dintre aceste trei laboratoare ar fi putut să lase să scape spori de bacterie.
Laboratoarele și culoarele au fost decontaminate și urmează să fie redeschise atunci când vor fi considerate sigure, mai precizează CDC.
Cărbunele sau antraxul este o infecție acută care afectează atât animalele, cât și omul. Bacteria care o produce – Bacillius anthracis – poate să fie folosită ca armă bacteriologică.