Papa Francisc a anunțat că Pier Giorgio Frassati și Carlo Acutis, doi tineri catolici iubiți pentru credința lor vibrantă, vor fi canonizați în 2025, în timpul a două mari sărbători jubiliare dedicate tinerilor.
Anunțul surpriză a fost făcut la încheierea audienței generale săptămânale a papei în Piața Sfântul Petru, de Ziua Mondială a Copiilor.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a confirmat ulterior: canonizarea lui Acutis va avea loc în timpul Jubileului Adolescenților, care va avea loc în perioada 25-27 aprilie 2025, iar canonizarea lui Frassati va avea loc în timpul Jubileului Tineretului în perioada 28 iulie – 3 august 2025, scrie Catholic News Agency.
Ambii viitori sfinți sunt iubiți de mulți tineri catolici. Biserica Catolică se așteaptă ca cele două canonizări să aducă mulți tineri în Orașul Etern în 2025 pentru Jubileul Speranței.
Acutis, un adolescent italian pasionat de computere, care a murit de cancer în 2006, este cunoscut pentru marele său devotament față de prezența reală a lui Iisus Hristos în Euharistie.
Născut în 1991, Carlo Acutis este primul milenial care a fost beatificat de Biserica Catolică.
La scurt timp după prima sa împărtășanie, la vârsta de 7 ani, Acutis i-a spus mamei sale: „Să fiu mereu unit cu Iisus: acesta este planul meu de viață”.
Pentru a realiza acest lucru, Acutis a căutat să participe la liturghia zilnică de la biserica parohială de vizavi de școala sa elementară din Milano cât de des a putut.
Acutis era convins că dovezile minunilor euharistice ar putea fi convingătoare pentru a-i ajuta pe oameni să realizeze că Isus este prezent la fiecare Liturghie.
Carlo Acutis a numit Euharistia „drumul meu spre cer” și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a face cunoscută această prezență. Credința sa i-a inspirat pe părinții săi să se întoarcă la practicarea credinței catolice și pe au pair-ul său hindus să se convertească și să fie botezat.
Acutis era un tânăr priceput la tehnologie, care iubea computerele, animalele și jocurile video.
Pe parcursul a doi ani și jumătate, Acutis și familia sa au lucrat pentru a organiza o expoziție despre miracolele euharistice care a avut premiera în 2005 în timpul Anului Euharistiei proclamat de Papa Ioan Paul al II-lea și care de atunci a continuat să fie expusă în mii de parohii de pe cinci continente.
Mulți dintre colegii de clasă, prietenii și membrii familiei lui Acutis au depus mărturie despre cum i-a adus mai aproape de Dumnezeu. Acutis era o persoană foarte deschisă și nu se sfia să vorbească cu colegii săi de clasă și cu oricine întâlnea despre lucrurile pe care le iubea: Liturghia, prezența lui Iisus în Euharistie și paradisul.
Printre altele, el a spus: „Oamenii care se așează în lumina soarelui se bronzează; oamenii care se pun în lumina Euharistiei devin sfinți”.
Acutis a murit la vârsta de 15 ani în 2006, la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu leucemie. Înainte de a muri, Acutis i-a spus mamei sale: „Ofer toată suferința mea Domnului pentru papă și pentru Biserică, pentru a nu merge în purgatoriu, ci pentru a merge direct în cer”.
Mii de oameni au vizitat mormântul lui Acutis din Assisi după beatificarea sa în Bazilica Sfântul Francisc de Assisi pe 10 octombrie 2020.
Papa Francisc i-a încurajat pe tineri să-l imite pe Acutis în prioritizarea „marelui dar al Euharistiei” în mesajul său pentru viitoarele Zile Mondiale ale Tineretului.
Pier Giorgio Frassati, care a murit la vârsta de 24 de ani în 1925, este și astăzi iubit de mulți pentru entuziasmul său despre sfințenia care ajunge „la înălțimi”. Tânărul din orașul Torino era un alpinist pasionat și dominican al Ordinului al Treilea, cunoscut pentru acțiunile sale caritabile.
Născut în Sâmbăta Mare, 6 aprilie 1901, Frassati a fost fiul fondatorului și directorului ziarului italian La Stampa.
La vârsta de 17 ani, s-a alăturat Societății St. Vincent de Paul și și-a dedicat o mare parte din timpul liber îngrijirii săracilor, a persoanelor fără adăpost și a bolnavilor, precum și a militarilor demobilizați care se întorceau din Primul Război Mondial.
Frassati a fost, de asemenea, implicat în Apostolatul Rugăciunii și Acțiunii Catolice. El a obținut permisiunea de a primi Împărtășania zilnică.
Pe o fotografie a ceea ce avea să fie ultima sa ascensiune, Frassati a scris expresia „Verso L’Alto”, care înseamnă „spre înălțimi”. Această frază a devenit un motto pentru catolicii inspirați de Frassati să lupte să ajungă la vârful vieții veșnice cu Iisus Hristos.
Frassati a murit de poliomielită pe 4 iulie 1925. Medicii săi au speculat mai târziu că tânărul s-ar fi îmbolnăvit de poliomielită în timp ce îngrijea bolnavii.
Ioan Paul al II-lea, care l-a beatificat pe Frassati în 1990, l-a numit „omul celor opt fericiri”, descriindu-l ca fiind „în întregime cufundat în misterul lui Dumnezeu și total dedicat slujirii constante a aproapelui său”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: