Papa Francisc a pledat pentru „prudență” în cazul ironiei. „Nu pot să provoc, să jignesc în continuu. Riscul este de a primi o reacție nedreaptă”
Joi, în timpul zborului spre Filipine, Papa Francisc a apărat libertatea de exprimare și libertatea religioasă, care, în opinia sa, sunt „drepturi fundamentale”, apreciind că există „limite” ce trebuie „respectate”.
El și-a argumentat poziția atunci, afirmând, sub forma unei glume, „că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poți provoca, nu poți insulta credința altora, nu o poți lua în derâdere”.
Referindu-se la cele 12 persoane ucise în atentatul de la sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo, el a condamnat crimele comise în numele religiei. „Nu poți declanșa războaie, nu poți omorî în numele religiei! (…) Este o aberație”, a spus liderul Bisericii Catolice.
„În principiu, se poate spune că o reacție violentă în fața unei ofense nu este un lucru bun. (…) În teorie, (…) Evanghelia spune: trebuie să întoarcem și celălalt obraz. În teorie, putem spune că avem libertatea de a ne exprima. În teorie, suntem cu toții de acord”, a explicat el.
„Dar noi suntem ființe umane, este nevoie de prudență. Aceasta este o virtute a coexistenței umane (…). Nu pot să provoc, să jignesc în continuu. Riscul este de a primi o reacție nedreaptă”, a adăugat el.
„Libertatea de exprimare trebuie să țină cont de realitatea umană. Din acest motiv, trebuie să fie prudentă, educată. În teorie, suntem de acord, dar, în practică, să ne abținem puțin!”, a insistat el.