Papa FRANCISC acuză țările producătoare de armament de prelungirea războiului sub pretextul apărării Ucrainei
Papa Francisc a criticat vehement, în interviul în care a îndemnat Kievul să aibă ”curajul” de a purta negocieri, țările producătoare de armament, afirmând că pledează pentru apărarea Ucrainei, deși scopul este obținerea de profituri prin industria de armament.
Întrebat, în interviul acordat Radio-Televiziunii din Elveția (RSI), ce îi răspund liderii marilor puteri când face apel la pace, Papa Francisc a criticat dur națiunile care produc armament.
”Sunt unii care spun: este adevărat, dar trebuie să ne apărăm. Iar apoi îți dai seama că ei au fabrică de avioane pentru bombardarea altora. Nu este vorba de apărare, ci de distrugere. Cum se încheie un război? Cu morți, distrugeri, copii fără părinți. Există mereu o situație geografică sau istorică din cauza căreia apare un război. Poate fi un război care să pară just din motive practice. Dar în spatele războiului este industria de armament, iar acest lucru înseamnă bani”, a afirmat Papa Francisc, potrivit publicației Osservatore Romano.
Moderatorul RSI: În Ucraina sunt oameni care cer curajul predării, al arătării steagului alb. Dar alții spun că în acest fel ar fi legitimați cei mai puternici. Ce credeți?
”Este una dintre interpretări. Dar eu cred că este mai puternic cel care vede situația, se gândește la populație și are curajul arătării steagului alb și lansării de negocieri. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaționale. Cuvântul «negocieri» este un cuvânt curajos. Atunci când observi că ești învins, că lucrurile nu merg, să ai curajul de a negocia. Și îți este rușine, dar, dacă ai continua cu această abordare, câți morți vor fi? Și se va încheia și mai rău. A negocia la timp, căutarea unei țări care să fie mediator. În acest moment, spre exemplu, în privința războiului din Ucraina, sunt mulți care vor să fie mediatori, spre exemplu Turcia. Nu mi se pare o rușine să porți negocieri înainte de a fi mai rău”, a declarat Papa Francisc.
Mai mulți oficiali occidentali au declarat că nu sunt de acord cu afirmațiile Papei Francisc.
”După cum vă puteți imagina, cancelarul nu este de acord în această problemă cu opinia Papei Francisc”, a reacționat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, citat de publicația Der Spiegel.
”Ucraina are nevoie de armament și susținere militară, nu de steaguri albe”, a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Nunțiul papal, reprezentantul permanent al Vaticanului în Ucraina, Visvaldas Kulbokas, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Kiev. Administrația Volodimir Zelenski s-a declarat ”dezamăgită” de afirmațiile Papei Francisc.
Vaticanul cere Rusiei să înceteze invazia și pledează pentru o ”pace justă”
Pe fondul criticilor, cardinalul Pietro Parolin, secretarul de Stat al Vaticanului, a afirmat că Rusia ar trebui să pună capăt invaziei militare.
”Așa cum a subliniat directorul Biroului de presă de la Vatican, apelul Papei este pentru crearea condițiilor unei soluții diplomatice, în sensul unei păci juste și durabile. În acest sens, este evident că aceste condiții nu sunt așteptate doar dintr-o singură parte, ci prima condiție mi se pare că ar fi încetarea agresiunii”, a afirmat Pietro Parolin, citat de cotidianul Corriere della Sera.
Foto: Profimedia
Citește și: