Papa Francisc cere îngăduință pentru persoanele homosexuale: „Dumnezeu nu se teme de lucrurile noi”
La finalul sinodului desfășurat la Vatican în perioada 5-19 octombrie, Papa Francisc și-a demonstrat din nou atitudinea mai liberală decât a predecesorilor față de subiecte tabu pentru biserica pe care o păstorește. Referindu-se la controversele legate de homosexualitate și divorț în rândul catolicilor, Pontiful i-a sfătuit pe cei aproape 70.000 de credincioși sosiți în Piața Sf. Petru să nu se teamă de schimbări, relatează Huffington Post.
„Dumnezeu nu se teme de lucrurile noi. De aceea, ne surprinde în permanență, deschizându-ne inimile și conducându-ne pe drumuri neașteptate”, a spus Papa Francisc.
El a mai arătat că Biserica trebuie „să răspundă cu mult curaj în fața tuturor provocărilor care apar”, criticându-i astfel pe acei preoți care în timpul discuțiilor anterioare au dat dovadă de „o rigiditate ostilă” atunci când vine vorba de renunțarea la doctrinele conservatoare.
„Biserica nu trebuie să mai piardă timpul, ci să încerce să închidă vechile răni și să le redea speranța celor care și-au pierdut-o de-a lungul timpului”, a afirmat Pontiful.
Nu este prima dată când Papa Francisc le cere preoților să fie mai îngăduitori și toleranți. Anul trecut, Suveranul Pontif le-a recomandat membrilor Bisericii Romano-Catolice să trateze „cu milă” homosexualii, persoanele divorțate și femeile care au făcut avorturi, dar care manifestă căință.
„Confesionarul nu este o sală de tortură, ci un loc al căinței. (…) Dacă o femeie avortează, dar o mustră conștiința și se căiește cu sinceritate, trebuie să fie iertată”, a spus el.
„Biserica nu trebuie să insiste doar pe chestiuni legate de avort, legate de metode contraceptive sau pe problema căsătoriilor între persoane de același sex. Eu nu am vorbit prea mult despre aceste lucruri și mi s-a reproșat. Se cunoaște poziția Bisericii față de homosexualitate, față de divorț și față de contracepție. Dar nu putem vorbi doar despre asta. Trebuie să predicăm Evanghelia în toate modurile, să anunțăm Vestea cea Bună a Împărăției Cerurilor, să vindecăm toate bolile și rănile”, a adăugat Papa atunci.