Prima pagină » Știri externe » Papa Francisc denunță „complicitatea inexplicabilă” a unei părți a ierarhiei Bisericii față de pedofilie

Papa Francisc denunță „complicitatea inexplicabilă” a unei părți a ierarhiei Bisericii față de pedofilie

Papa Francisc denunță
Papa Francisc a condamnat luni cu fermitate complicitatea sau indiferența unei părți a ierahiei Bisericii față de fapte de pedofilie în rândul clerului, care va trebui ca de-acum "să dea socoteală", relatează AFP.

Durerea victimelor și sinuciderile „apasă conștiința Bisericii”, a declarat Papa argentinian într-o slujbă oficiată la reședința Sfânta Marta, la Vatican, unde a primit șase victime – trei femei și trei bărbați, și anume doi germani, doi britanici și doi irlandezi.

Întâlnirea lui Francisc cu aceste victime din Europa a fost îndelungată, el discutând individual câte o jumătate de oră cu fiecare dintre ele, într-un gest care marchează voința unei „toleranțe zero” față de scandalul care a afectat zeci de mii de copii și adolescenți, în principal în anii ’60 și ’70.

Într-o referire clară la episcopi care au acoperit faptele unor preoți infractori, el a „cerut iertare” pentru „omisiunea conducătorilor, care nu au răspuns în mod adecvat raporturilor cu privire la abuzuri sexuale” mai ales din partea victimelor-însele.

„Nu există loc în Biserică pentru cei care comit aceste abuzuri și mă angajez să nu tolerez ca un individ să-i facă rău unui copil, credincios ori nu”, a spus Papa. Episcopii este necesar „să dea socoteală” în cazul unui viitor scandal, a avertizat el.

El a denunțat, în termeni fără precedent la Vatican, „complicitatea inexplicabilă” cu infracțiuni care au avut drept consecințe „dureri emoționale profunde”, „adicții”, „dificultăți relaționale”, iar uneori sinuciderea.

În predica susținută, el nu a anunțat reforme pentru eficientizarea luptei împotriva pedofiliei, spre nemulțumirea asociațiilor angajate în această bătălie. Însă a cerut ca victimele să-l „ajute” să implementeze cele mai bune politici, adecvate protecției copiilor.

„Victimele au apreciat faptul că au fost ascultate cu mare atenție”, a declarat preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Papei, apreciind că „această ascultare” a fiecăruia „va arăta drumul” de urmat de către toți preoții Bisericii.

Acuzații ale asociațiilor – care au denunțat un „nou exercițiu de relații publice” – au fost respinse luni de către preotul Lombardi în fața presei, acesta trecând la contraatac. „Acest grup a demonstrat întotdeauna că nu este pregătit să înțeleagă intențiile Papei și ale precedentului Papă” Benedict al XVI-lea, a subliniat el.

Cele șase victime, selectate de către comitetele bisericilor naționale însărcinate cu reabilitarea persoanelor abuzate, au sosit cu o zi înainte la reședința Sfânta Marta.

Papa, care i-a comparat pe membrii clerului care abuzează un copil cu cei care săbvârșesc „o slujbă neagră”, a creat în martie o comisie de experți pentru protejarea minorilor.

Această comisie s-a reunit duminică. Nume ale unor experți din Asia, America Latină și Africa au fost propuse pentru suplimentarea celor opt experți numiți deja, provenind în principal din emisfera nordică – inclusiv o fostă victimă irlandeză.

În bisericile din emisfera sudică, pedofilia este un subiect tabu.

Această întâlnire cu victime este prima a lui Francisc și a șasea a unui papă. Benedict al XVI-lea s-a întâlnit pentru prima dată cu un grup de victime la Washington, în aprilie 1998, după care s-a întâlnit cu alte grupuri mici în Australia, Malta, Marea Britanie și Germania.

Asociațiile reproșează papilor că se întâlneasc cu catolici care au rămas în cadrul Bisericii, în pofida a ceea ce li s-a întâmplat, și nu și cu cei care au părăsit Biserica.

Vaticanul a fost acuzat în mai multe rânduri, în cadrul unor comitete pentru drepturile copilului și împotriva torturii de la ONU, că a continuat să mușamalizeze cazuri.

Un fapt dificil de înțeles este că anchetele canonice de la Vatican rămân secrete. Alt reproș este că o colaborare cu autoritățile civile depinde de conferințele episcopale și că nu este obligatorie.

Citește și