Papa Francisc, primul discurs despre persecuția uigurilor din China
Papa Francisc a vorbit pentru prima dată despre situația minorității uigure, o comunitate musulmană din nord-vestul Chinei.
Declarația Suveranului Pontif vine în contextul în care acesta a făcut eforturi diplomatice mari în ultima perioadă pentru reînnoirea unui acord cu China, informează site-ul agenției Agerpres.
„Mă gândesc deseori la popoarele persecutate: rohingya, săracii uiguri, yazidi – ceea ce le-a făcut Daesh (gruparea Stat Islamic, n. red.) este cu adevărat crud – sau creştinii din Egipt şi Pakistan ucişi de bombele care au explodat în timp ce se rugau în biserică”, spune Papa Fracisc în cartea sa, „Let Us Dream: The Path to a Better Future”, care urmează să fie publicată în decembrie.
Sursa citată notează că Vaticanul nu a avut niciodată o poziție oficială față de persecuția minorității uigure din China, cu toate că doi cardinali asiatici au făcut referire la situația acestora vara trecută.
Pe 22 octombrie, Vaticanul și China au reînnoit pentru doi ani un acord referitor la numirea episcopilor. În acest context, Washingtonul a cerut Papei Francisc să denunțe persecuțiile religioase din China comunistă, inclusiv persecutarea uigurilor din această țară.
Uigurii reprezintă principalul grup etnic din regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei.
Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului susțin că peste un milion de uiguri ar fi fost trimiși cu forța în centre de detenție administrate de Guvernul de la Beijing.
Cu toate acestea, autoritățile din China susțin că acestea sunt, de fapt, „centre de formare profesională”, unde uigurii ar fi trimiși, printre altele, pentru a preveni radicalizarea islamistă.
Papa Francisc, referire și la alte minorități religioase
În cartea sa, care va fi publicată pe 2 decembrie, Papa Francisc aruncă o privire mai atentă asupra populaţiei rohingya, o minoritate musulmană persecutată în Myanamar. Numeroşi membri ai acestei minorități s-au refugiat în Bangladeshul vecin.
„Simt o afecţiune specială pentru populaţia rohingya. Rohingya sunt cel mai persecutat grup de pe pământ chiar acum; în măsura în care pot, încerc să fiu aproape de ei pentru că îmi plac foarte mult. Nu sunt nici catolici, nici creştini, ei sunt fraţii şi surorile noastre, un popor sărac şi abuzat din toate părţile, care nu ştie către ce să se îndrepte”, mai scrie Suveranul Pontif.
La sfârşitul anului 2017, papa Francisc a mers în Myanamar, apoi în Bangladesh, ţară în care s-a întâlnit cu refugiaţi rohingya, cărora le-a cerut „iertare” pentru răul suferit, notează Agerpres.