Papa Francisc trage un semnal de alarmă: „Suveranismul” și populismul duc la război
Suveranul pontif a vorbit despre politică, migrație, mediu și despre probleme ca misiunea evanghelizatoare a Bisericii. Europa trebuie să fie salvată pentru că este o moștenire ce „nu poate fi slăbită”, spune înalta figură religioasă de la Vatican.
Dialogul și ascultarea, „pornind de la identitatea cuiva” și de la valorile umane și creștine, sunt antidotul împotriva a ceea ce Papa Francisc numește „suveranism” ca și împotriva populismului, dar și motorul unui „proces de relansare” care nu se încheie niciodată.
Papa a discutat aceste aspecte cu Domenico Agasso, expert în creștinism catolic pentru La Stampa și coordonator al „Vatican Insider”, platforma online a publicației italiene.
Francisc a arătat că speră ca Europa să continue visul părinților fondatori, o viziune care a devenit realitate prin realizarea unității istorice, culturale și geografice de care ține specificul continentului.
În ciuda „problemelor administrative și neînțelegerilor interne”, Papa este optimist după numirea Ursulei von der Leyen în funcția de Președinte al Comisiei Europene, „pentru că o femeie poate să fie persoana potrivită pentru a readuce la viață intențiile părinților fondatori”. „Femeile”, a spus Papa, „știu cum să aducă oamenii laolaltă și să-i unească”.
Potrivit Papei Francisc, principala provocare pentru Europa este dialogul: „În Uniunea Europeană trebuie să vorbim unii cu ceilalți, să ne comparăm, să ne cunoaștem unul pe celălalt”, conducătorul Bisericii Catolice arătând că „mecanismul mental” din spatele fiecărui raționament ar trebui să fie „mai întâi Europa, apoi fiecare dintre noi”.
Pentru aceasta, spune ierarhul, „trebuie să și ascultăm”, pentru că de prea multe ori vedem „monologuri de compromis”. Punctul forte, spune Francisc, sunt valorile umane ale unei persoane. E un lucru cert în istorie faptul că Europa are atât rădăcini umane cât și creștine. „Când spun asta”, spune Papa, „nu îi separ pe catolici, ortodocși și protestanți. Ortodoxia are un rol inestimabil în Europa. Toți avem aceleași valori fondatoare”, a notat Papa.
Francisc a arătat că fiecare în parte este important și nimeni nu are un rol secund. De aceea, în orice dialog, „trebuie să pornim de la propria identitate”.
„Nu am cum să fiu ecumenic dacă nu pornesc de la faptul că sunt catolic, iar celălalt care este ecumenic în dialog cu mine trebuie să o facă în calitate de protestant, ortodox și așa mai departe. Identitatea noastră nu e negociabilă. Se integrează de la sine”, a explicat suveranul pontif.
Ierarhul a detaliat și problema exagerărilor care duc la izolare. Identitatea este bogăție culturală, națională, istorică și artistică, și fiecare țară are propria ei bogăție, dar trebuie să fie integrat în dialog. E esențial ca atunci când ne afirmăm identitatea să ne deschidem pentru dialog pentru a primi ceva mai important decât identitatea celorlalți. „Nu uitați”, arată Francisc, „întregul e mai mare decât părțile sale. Globalizarea și unitatea nu ar trebui să fie concepute ca o sferă ci ca un poliedru, fiecare popor își păstrează identitate în unitate cu celelalte”.
Înaltul ierarh și-a arătat îngrijorarea în legătură cu ceea ce a numit „suveranism”, ca tendință de izolare dar și pentru discursurile care seamănă cu cele ținute de Hitler în 1934 care proclamă „Noi în primul rând. Noi… noi…”.
Dacă „suveranismul” implică închiderea în sine, suveranitatea nu face acest lucru, explică Papa. Suveranitatea trebuie să fie apărată și relațiile cu celelalte țări, cu comunitatea europeană trebuie de asemenea să fie apărate și promovate.
„Suveranismul este o exagerare care se încheie întotdeauna rău: duce la război”, spune Francisc. Potrivit liderului de la Vatican, populismul este un mod de impunere a atitudinii ce tinde spre „suveranism” și nu ar trebui să se confunde cu popularismul, care este cultura populară care are nevoie să fie exprimată. Adăugarea sufixului „-ism” suveranității este ceva rău, arată papa.
În ceea ce privește imigrația, papa a subliniat principiile întâmpinării, însoțirii, promovării și integrării. Cel mai important criteriu este dreptul la viață, care e legat de condițiile de război și de foamete de care fug oamenii, mai ales în Orientul Mijlociu și în Africa. Guvernele și autoritățile trebuie să își dea seama ce număr de migranți pot prelua. Suveranul pontif a făcut apel pentru găsirea unor soluții creative cum ar fi compensarea lipsei de forță de muncă în agricultură și declinul demografic care au lăsat multe țări aproape pustii. Comunitățile de imigranți pot revitaliza economia acelor zone.
În legătură cu războiul, Papa arată că „trebuie să ne implicăm și să luptăm pentru pace”. Foametea care amenință mai ales continentul african care suferă de pe urma blestemului exploatării. O posibilă soluție sunt investițiile în zonă pentru a opri valurile de migrație.
Privind Sinodul Amazonian din octombrie de la Vatican, papa spune că este urmarea enciclicei „Laudato si” care „nu e o enciclică verde ci o enciclică socială bazată pe realitatea verde a moștenirii creației”.
„Va fi sinodul nostru de urgență”, spune papa care s-a arătat șocat că de pe 29 iulie, au fost practic epuizate resursele regenerative ale anului în curs. Topirea ghețarilor, riscul creșterii nivelului oceanelor, deșeurile din plastic din mare, defrișările și alte situații critice, spune Francisc, au dus planeta „într-o situație de urgență”.
Totuși sinodul din toamnă, a ținut să precizeze Francisc, nu este o întâlnire a savanților, politicienilor sau un palament: „A fost stabilit de biserică și va avea o misiune și o dimensiune evanghelizatoare. Va fi lucrarea împărtășirii sub îndrumarea Duhului Sfânt”.
Din punct de vedere politic, Papa Francisc spune că „amenințarea la adresa populației și a teritoriilor vine din interesele economice și politice ale sectoarelor sociale dominante”. Politica trebuie să „elimine incompetența și corupția”. „Trebuie să își asume responsabilități concrete, de exemplu în legătură cu minele care otrăvesc apa și provoacă atâtea îmbolnoviri”, spune papa.
Suveranul pontif și-a arătat încrederea în tineri și în inițiativele acestora ce pot duce la o nouă atitudine de grijă față de Creație, un exemplu pe care îl dă fiind Greta Thunberg, din Suedia, care conduce un protest global împotriva schimbărilor climatice. Francisc a povestit că a fost impresionat să vadă o pancartă a adolescentei în vârstă de 16 ani cu mesajul „Noi suntem viitorul”. Asta înseamnă să atragi atenția asupra lucrurilor de zi cu zi care afectează cultura „pentru că e vorba despre fapte concrete”, spune Papa Francisc.