Este vorba despre discursurile pe care papa Francisc le va susține la Hiroshima și Nagasaki, pe 24 noiembrie, în timpul vizitei sale oficiale în Japonia – prima a unui suveran pontif din ultimii 38 de ani -, care va avea loc în perioada 23 – 26 noiembrie.
Papa va merge și la Tokyo, pentru a se întâlni cu supraviețuitori ai seismului care a devastat nord-estul Japoniei în martie 2011.
„Sunt profund impresionat și am un mare respect pentru Japonia atunci când citesc povești despre martiri și despre experiențele victimelor de la Hiroshima și Nagasaki”, le-a spus papa unor jurnaliști japonezi, potrivit Vatican News.
Papa a mai spus că admiră modul în care victimele au reușit să se ridice după „acea încercare infernală”, descriind bombardamentele atomice de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial drept „monstruoase”.
„Deci, acum, repet un adevăr: utilizarea energiei atomice în război este imorală”, a mai spus papa, care va aprinde „Făclia Păcii”, adusă de la Vatican, la Nagasaki Peace Park și Hiroshima Peace Memorial Park, potrivit oficialilor japonezi.
Pe 6 august 1945, bombardierul B-29 „Enola Gay” a decolat de pe aeroportul militar american din insula Tinian, aflată în arhipelagul Marianelor, iar bomba pe care o transporta, „Little Boy”, a fost lansată spre Hiroshima în jurul orei locale 08.15. Proiectilul a explodat după 45 de secunde, deasupra centrului orașului japonez. Până la sfârșitul acelui an, aproximativ 140.000 de oameni din localitate au murit.
Trei zile mai târziu, bomba „Fat Man” a provocat distrugerea localității Nagasaki, ucigând circa 74.000 de oameni. După capitularea Japoniei, cel de-Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.
Francisc este al doilea papă care vizitează Japonia după Ioan Paul al II-lea, în 1981.
Cu 1,3 miliarde de adepți la nivel mondial, Biserica catolică este cea mai mare dintre cele creștine, însă, în Japonia, este în minoritate.
Înainte de a vizita Japonia, papa va merge în Thailanda, începând din 20 noiembrie.