Papa Francisc a făcut legătura între Giulgiul din Torino și Isus, în aceeași săptămână în care testele au arătat că bucata de pânză ar putea să aibă originea dintr-o perioadă în care a trăit și Isus – anii 300 î.e.n-400 e.n. Giulgiul a fost expus pentru a fi filmat, pentru a doua oară în istorie, relatează Daily Mail.
Biserica Catolică a evitat de cele mai multe ori să facă referințe la autenticitatea Giulgiului, însă Papa Francisc nu s-a mai ferit, astăzi, cu ocazia Paștelui catolic.
„Acest chip desfigurat seamănă cu toate chipurile bărbaților și femeilor atinși de o viață care nu le respectă demnitatea, de război și de violență care îi afectează pe cei mai slabi. Și, cu toate acestea, chipul de pe Giulgiu transmite o mare pace; acest trup torturat exprimă o maiestate suverană”, a spus Papa Francisc astăzi, într-un mesaj filmat.
Captură foto Daily Mail.
Papa Francisc a mai spus că Giulgiul „poartă chipul cuiva care este mort. Și totuși, în mod misterios, el ne privește, iar tăcerea lui ne vorbește. Această imagine imprimată pe pânză vorbește inimilor noastre și ne mișcă să urcăm dealul Calvarului, să ne uităm dincolo de lemnul Crucii și să ne adâncim în tăcerea elocventă a iubirii”.
Imaginile cu Giulgiul au fost transmise timp de 90 de minute, pe televiziunea națională italiană RAI, iar mesajul Papei a deschis emisiunea.
Giulgiul din Torino este una dintre cele mai controversate relicve ale catolicismului. Mulți experți susțin că datarea cu carbon a pânzei arată că acesta a fost produs între secolele XIII și XIV, ceea ce ar însemna că este un fals din Evul Mediu.
Totuși, mulți au spus că testele au fost contaminate și au cerut analiza unei mostre mai mari din Giulgiu. Pânza este rareori arătată publicului. Ultima oară a fost în 2010, când peste 2 milioane de oameni au venit să se roage, în prezența Papei Benedict al XVI-lea.
Prima oară când Giulgiul a fost expus pentru a fi filmat de televiziuni a fost în 1973, la cererea Papei Paul al VI-lea.