Agenția, care ține de ONU, se confruntă cu această realitate în ciuda unor noi reguli care încearcă să țină sub control bugetul pentru deplasări, care este abuzat de unii angajați ai OMS, prin achiziționarea de zboruri la business class sau cazare la 5 stele.
În 2016, OMS a cheltuit 200 de milioane de dolari pe deplasări, însă a alocat doar 71 de milioane de dolari pentru programele de combatere a SIDA și hepatitei. Pentru combaterea malariei a alocat 61 de milioane de dolari, iar pentru tuberculoză – 59 de milioane de dolari, arată AP. Singurul program cu un buget excepțional este cel dedicat combaterii poliomelitei, care se ridică la 450 de milioane de dolari.
Cu toate acestea, arată AP, directorul OMS Margaret Chan s-a cazat la cel mai scump apartament din capitala Guineei, Conakry, care costa 900 de euro pe noapte, într-o deplasare recentă. Organizația s-a apărat spunând că fiecare angajat al OMS a plătit acolo o cazare de 212 euro pe noapte, însă a recunoscut că nota de plată la cazare este uneori plătită de țara gazdă.
Din 2013 până în prezent, OMS a plătit 803 milioane de dolari pe deplasări. Bugetul anual de aproximativ 2 miliarde de dolari al OMS provine din banii contribuabililor din cele 194 de țări care sunt membre, SUA fiind cel mai mare contributor.
După ce a fost ales președinte, Donald Trump a declarat într-unul din celebrele sale tweet-uri: „ONU are un potențial atât de mare, dar a devenit doar un club pentru oamenii care vor să se întâlnească, să discute și să se simtă bine”.
Doctorul Bruce Aylward, oficialul OMS care a coordonat operațiunea de combatere a epidemiei de Ebola izbucnite în Africa, a cheltuit peste 400.000 de dolari în timpul acelei crize, doar pe deplasări – optând pentru elicopter pentru a vizita diverse clinici, în loc să meargă cu jeep-ul pe drumuri neasfaltate. Directoarea OMS a cheltuit peste 370.000 de dolari pe an pe deplasări.
În timp ce șefii zboară la business class sau folosesc elicoptere pentru a se deplasa, angajații de rând ai OMS care sunt trimiși în deplasări trebuie să respecte regulile și bugetele impuse de agenție.
Spre comparație, organizația Doctori fără Frontiere, care are 37.000 de lucrători, față de cei 7.000 ai OMS, cheltuiește doar 43 de milioane de dolari pe an cu deplasările.