PARANOIA în rândul Hezbollah și Armată, ISTERIE printre civili în Liban după atentatele cu pagere și stații. Oamenii se feresc de orice dispozitiv

PARANOIA în rândul Hezbollah și Armată, ISTERIE printre civili în Liban după atentatele cu pagere și stații. Oamenii se feresc de orice dispozitiv
Publicat: 19/09/2024, 18:20
Actualizat: 19/09/2024, 20:34

În Liban, dar și în Orientul Mijlociu, s-a instalat paranoia și isteria după atentatele israeliene cu pagere și stații radio împotriva Hezbollah. Armata libaneză distruge dipozitive de comunicații pe care le consideră suspecte, dar și simplii cetățeni se feresc să folosească telefoane inteligente, pagere sau chiar laptop-uri, adică aproape toate mijloacele moderne de comunicare.

Cel puțin 37 de persoane au murit în Liban în total în cele două zile consecutive de atacuri prin intermediul pagerelor și stațiilor radio ale membrilor Hezbollah, iar sute de persoane au fost rănite.

Panică în Hezbollah, paranoia prinnre civili

Atacurile, nu numai că denotă o breșă de securitate a grupului, dar au creat și panică, atât în cadrul Hezbollah, cât și în rândul cetățenilor care se tem să își mai folosească telefoanele sau chiar laptopurile. Surse citate de Axios spun că țelul Israelului, care nu a revendicat atacul în mod oficial, este să sădească paranoia în rândul militanților pentru a-i convinge că este în interesul lor să se distanțeze de Hamas.

Joi, bilanțul morților după exploziile de miercuri ale stațiilor radio a ajuns la 25, a anunțat ministrul Sănătății din Liban, potrivit căruia numărul răniților a ajuns la 608. Numărul total al morților în cele două zile de explozii a ajuns la 37, având în vedere că cel puțin 12 persoane au murit în urma exploziilor de pagere de marți.

O nouă eră a războiului

Deși nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru atacurile de marți și miercuri asupra pagerelor și stațiilor radio, Israelul a recunoscut indirect implicarea, anunțând „o nouă eră” a războiului, concentrându-se spre granița de nord, cu Libanul.

Multe dintre dispozitivele de comunicații au explodat miercuri în timp ce cei care le purtau erau la cumpărături sau acasă cu familiile. Printre victime se numără cel puțin doi copii, în timp ce sute de oameni au suferit răni la ochi, la față și la mâini, spune corespondentul BBC pentru Orientul Mijlociu, Hugo Bachega, care subliniază că ultimele zile au fost o umilire pentru grupul Hezbollah.

Suspiciunile se insinuează și în Occident

Exploziile de ieri au declanșat și mai mult haos și panică, deoarece mulți cred că niciun dispozitiv electronic nu mai este sigur. El povestește cum echipa BBC a fost oprită în sudul Beirului, în Dahhiya, de membri Hezbollah pentru a avertiza să nu folosească telefoanele mobile și camera de filmare.

Unul dintre producătorii noștri a primit un mesaj de la o prietenă, care a spus că și-a schimbat cartela SIM libaneză cu un număr internațional, îngrijorată că și telefonul ei ar putea exploda, relatează corespondentul BBC.

Zvonurile halucinante încep să se răspândească internet

Confuzia a fost agravată de zvonurile care s-au răspândit pe rețelele de socializare. Unul dintre ei a sugerat că până și panourile solare explodau. O femeie din Liban a spus pentru BBC că toată lumea este panicată. „Nu știm dacă mai putem sta lângă laptopuri, lângă telefoane. Totul pare un pericol în acest moment și nimeni nu știe ce să facă”, a spus ea. Ea spune că, după atacuri, unii oameni „s-au grăbit să doneze sânge”, iar alții „pur și simplu și-au continuat viața”. Dar ea adaugă că este „îngrozită”.

Armata libaneză distruge dispozitive suspecte

Pe măsură ce Libanul continuă să fie cuprins de teamă ca alte dispozitive electronice ar putea să explodeze, autoritățile încearcă să atenueze riscul, scrie BBC. Miercuri seară, după exploziile care au vizat stațiile radio, personalul militar a început să distrugă în explozii controlate walkie-talkie-uri.

Unități specializate ale armatei detonează pagere și dispozitive de comunicare suspecte în diferite zone, spune armata într-o postare pe X, fost Twitter.

De asemenea, exploziile controlate ca acestea au fost efectuate aseară, iar armata continuă să îndemne cetățenii să evite locurile unde au loc detonări și să raporteze orice „dispozitiv sau obiect suspect”.

Citiți și: NYT: O firmă aparent inofensivă din Budapesta ar fi fost, de fapt, o societate fantomă israeliană care ar fi produs pagerele folosite de Hezbollah

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se...
Codul Rutier. Șoferii care fac acest gest banal riscă închisoare
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Care este cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer din lume?