Parchetul din Cehia cere ridicarea imunității premierului demisionar Petr Necas

Publicat: 08 07. 2013, 20:36
Actualizat: 06 10. 2018, 04:25

Parchetul din Cehia a cerut luni Parlamentului să ridice imunitatea fostului premier demisionar Petr Necas, acuzat de corupție și abuz de putere, în timp ce șeful noului Guvern, Jiri Rusnok, a anunțat finalizarea procedurilor de formare a cabinetului său, relatează AFP.

Cererea de ridicare a imunității a fost formulată de către procurorul suprem Ivo Istvan și reprezintă un pas „previzibil”, a declarat Necas, care a demisionat luna precedentă și insistă că este nevinovat.

Șefa sa influentă și presupusa amantă, Jana Nagyova, a fost acuzată și arestată pentru utilizarea serviciului de informații în scop personal de a o urmări pe fosta soție a lui Necas, de care acesta a divorțat recent.

De asemenea, sunt anchetați doi generali și un colonel al serviciului de informații militar, foști deputați ai partidului de dreapta ODS, condus de Necas. Cei trei foști deputați au renunțat la statutul lor de parlamentari, în schimbul unor posturi mai înalte în administrația publică.

„Un acord politic nu reprezintă un act criminal. Eu nu înțeleg pentru ce și de ce eu sunt învinovățit”, a declarat Necas.

Președintele Milos Zeman, fostul șef al partidului social-democrat CSSD, i-a ordonat ministru de Finanțe demis Jiri Rusnok, în vârstă de 52 de ani, fost social-democrat, să formeze un „grup de experți” care îl va reprezenta miercuri.

Votul de încredere pentru noul Guvern trebuie să fie acordat în termen de 30 de zile de la numirea sa de către președinte. Pentru a aproba Guvernul, este necesară o majoritate simplă, ceea ce nu va fi posibil dacă în Camera Inferioară a Parlamentului coaliția va beneficia de 101 de voturi din 200.

„După părerea mea, Guvernul lui Jiri Rusnok nu dispune de o majoritate de deputați”, a declarat pentru postul de televiziune publică CT 24 politologul Jan Outly, din cadrul Universității Metropolitane din Praga.

Zeman ar putea lua decizia de a lăsa în funcție noul Guvern, chiar și fără votul de încredere din partea Parlamentului, până la alegerile elgislative din 2014, a adăugat Outly.

Legea fundamentează nu prevede nici termen anumit pentru a doua încercare de formare a Guvernului, în caz de eșec al primului.