Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, ar putea investiga persoanele și firmele care încalcă sancțiunile UE la adresa Rusiei
Comisia Europeană a prezentat vineri o propunere de armonizare a infracțiunilor și a sancțiunilor pentru încălcarea măsurilor restrictive ale UE, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi va avea de jucat un rol important în acest nou mecanism.
Propunerea Comisiei stabilește norme comune ale UE, care vor facilita investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre deopotrivă. Propunerea va fi acum discutată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii colegislative ordinare.
Implementarea măsurilor restrictive ale UE în urma atacului rus asupra Ucrainei arată complexitatea identificării activelor deținute de oligarhi, care le ascund în diferite jurisdicții prin structuri juridice și financiare elaborate, potrivit unui comunicat al instituției.
Încălcarea sancțiunilor UE este o infracțiune gravă
Directiva propusă va stabili același nivel de sancțiuni în toate statele membre. Astfel, va închide lacunele legale existente și va crește efectul de descurajare al încălcării sancțiunilor UE, în primul rând. Principalele elemente ale propunerii includ:
O listă de infracțiuni, care încalcă sancțiunile UE, cum ar fi:
- punerea la dispoziție a fondurilor sau a resurselor economice unei persoane, entități sau organism desemnate sau în beneficiul acesteia;
- neînghețarea acestor fonduri;
- să permită intrarea persoanelor desemnate pe teritoriul unui stat membru sau tranzitul acestora pe teritoriul unui stat membru;
- încheierea de tranzacții cu țări terțe, care sunt interzise sau restricționate de măsurile restrictive ale UE;
- comerțul cu bunuri sau servicii al căror import, export, vânzare, cumpărare, transfer, tranzit sau transport este interzis sau restricționat;
- furnizarea de activități financiare care sunt interzise sau restricționate; sau
- furnizarea altor servicii care sunt interzise sau restricționate, cum ar fi servicii de consultanță juridică, servicii de încredere și servicii de consultanță fiscală.
- Infracțiunile vor acoperi eludarea unei măsuri restrictive a UE: aceasta înseamnă ocolirea sau încercarea de a ocoli măsurile restrictive prin ascunderea fondurilor sau ascunderea faptului că o persoană este proprietarul final al fondurilor.
- Standarde de bază comune pentru pedepse: în funcție de infracțiune, persoana individuală poate fi pasibilă de o pedeapsă maximă de cel puțin cinci ani de închisoare; companiile ar putea fi pasibile de penalități de cel puțin 5% din cifra de afaceri globală totală a persoanei juridice (societății) în anul de afaceri anterior deciziei de amendare.
De la începutul războiului din Ucraina, UE a adoptat o serie de sancțiuni împotriva persoanelor și companiilor rusești și bieloruși.
”Implementarea măsurilor restrictive ale UE arată complexitatea identificării activelor deținute de oligarhi, care le ascund în diferite jurisdicții prin structuri juridice și financiare complexe. De exemplu, prin transferul dreptului de proprietate asupra proprietății sancționate către o terță parte nesancționată. Aceștia sunt ajutați de lacunele legale existente, deoarece dispozițiile de drept penal privind încălcările sancțiunilor UE variază de la un stat membru la altul. O aplicare inconsecventă a măsurilor restrictive subminează capacitatea Uniunii de a vorbi cu o singură voce”, se mai arată în comunicat.
În mai 2022, Comisia a propus să adauge încălcarea măsurilor restrictive ale UE pe lista infracțiunilor UE. În același timp, Comisia a propus noi norme consolidate privind recuperarea și confiscarea activelor, care vor contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a măsurilor restrictive ale UE. Propunerile vin în contextul Grupului operativ „Înghețare și sechestrare”, înființat de Comisie în martie.
În urma adoptării, la 28 noiembrie, a Deciziei Consiliului de identificare a încălcării măsurilor restrictive ale Uniunii drept un domeniu al infracțiunilor grave care îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 83 alineatul (1) din TFUE, Comisia prezintă acum această propunere de directivă. privind încălcarea măsurilor restrictive ale Uniunii, ca un al doilea pas.