Parlamentar rus, despre scutul antirachetă din Europa: „Oficialii NATO vin aici ca niște mincinoși, pentru că proiectul lor este de fapt îndreptat împotriva Rusiei”
Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au ajuns, marți, la un acord privind programul nuclear iranian.
După încheierea acordului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a explicat că Rusia se așteaptă ca Statele Unite și NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa, amintind că președintele american, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluționată criza nucleară iraniană.
Totuși, un oficial NATO a declarat marți că acordul nuclear cu Iranul nu elimină amenințarea balistică, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat și explicând că elementele antibalistice din România și Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.
„Amenințarea balistică la adresa NATO este în creștere. Numeroase țări dețin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internațional cu Iranul nu modifică situația. Sistemul antirachetă va proteja aliații europeni ai NATO de amenințările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există și au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO”, a declarat un oficial NATO, sub protecția anonimatului, pentru agenția rusă Sputnik.
„Întreaga strategie a proiectului american antirachetă din Europa se bazează pe minciuni”, a declarat Aleksei Pușkov marți, la postul de televiziune Rossiya-24.
„Inițial au vorbit despre amenințarea rachetelor din Iran, deși Teheranul nu avea nici rachete și nici motive pentru un asemenea atac. Apoi au vorbit despre amenințarea imaginară reprezentată de Coreea de Nord, care este în partea cealaltă a globului. Acum vorbesc despre 30 de țări care ar amenința să lanseze rachete spre Europa. Când li se solicită să numească măcar zece țări, ne spun că sunt informații clasificate”, a adăugat Pușkov.
„Oficialii NATO vin aici ca niște ipocriți și mincinoși, pentru că proiectul lor antirachetă este de fapt îndreptat împotriva capacităților nucleare ale Rusiei. Nedorind să recunoască acest lucru, ei recurg la minciuni”, a conchis parlamentarul rus.
Rusia a exprimat în mai multe rânduri preocupări în legătură cu elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania și Turcia. În urmă cu trei săptămâni, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Națională, afirma că sistemele antibalistice ale Alianței Nord-Atlantice sunt îndreptate împotriva Rusiei și Chinei.