Parlamentari germani, iritați de trimiterea unor avioane NATO în Turcia
„Guvernul trebuie să informeze imediat Parlamentul în legătură cu detaliile acestei mobilizări, mai ales (cu privire la) ce fel de misiuni vor fi atribuite acestor avioane și care este destinația datelor pe care le culeg”, a declarat duminică, pentru cotidianul Bild, Tobias Lindner, însărcinat cu probleme în domeniul Apărării în cadrul Verzilor.
În pofida faptului că misiunea implică trimiterea unor trupe germane în străinătate, Guvernul a anunțat că nu intenționează să consulte Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului german.
Ministerul Apărării a subliniat că această mobilizare vizează să asigure misiuni de supraveghere aeriană, ci nu operațiuni armate.
NATO intenționează să transfere temporar avioane AWAC de la baza aeriană Geilenkirchen, situată în vestul Germaniei, la baza Konya, situată în centrul Turciei, afirmă Ministerul german al Apărării într-o scrisoare din 18 decembrie, dezvăluită duminică.
Germania contribuie cu aproximativ 30% din personalul NATO care servește cele 17 avioane de tip Boeing E-3A Sentry AWAC de la Geilenkirchen, se arată în această scrisoare.
Era neclar imediat câte avioane urmează să fie trimise să ajute Ankara să „asigure securitatea Turciei”, în contextul conflictelor din Siria și Irakul vecine.
Tensiunile au sporit după ce Ankara a doborât un avion rusesc de război, despre care Turcia – o țară membră NATO – afirmă că i-a încălcat spațiul aerian și i-a ignorat în mod repetat avertismentele.
Sahra Wagenknecht, vicepreședinta Partidului Die Linke (extremă stânga), a catalogat misiunea drept „extrem de periculoasă” și a îndemnat la un vot în Bundestag asupra acesteia.
Președintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Bundestagului, social-democratul Wolfgang Hellmich, a apreciat că momentul în care a fost dezvăluită informația este „puțin ciudat”, având în vedere că parlamentarii sunt plecați în vacanță și nu au abordat încă această problemă.
Camera inferioară a Parlamentului german a fost consultată la începutul lui decembrie în legătură cu intenția Berlinului de a contribui cu până la 1.200 de militari în cadrul unor operațiuni internaționale împotriva jihadiștilor din cadrul Statului islamic (SI) atât în Siria, cât și în Irak.