Parlamentarii britanici, dispuși să meargă în instanță pentru întârzierea Brexitului. Boris Johnson: Aș prefera „să mor într-un șanț” decât să amân ieșirea
Un proiect de lege al opoziției care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene o prelungire a plecării Marii Britanii pentru a evita un Brexit fără acord în 31 octombrie a fost aprobat vineri de camera superioară a Parlamentului, Camera Lorzilor.
Regina Elisabeta este de așteptat să o semneze în lege luni.
Johnson, lider al campaniei de ieșire din UE în timpul referendumului Brexit din 2016, a preluat funcția în iulie, după ce predecesorul său din partid conservator, Theresa May, a renunțat după trei încercări eșuate de a trece prin Parlament acordul negociat cu Bruxelles-ul.
Noul prim-ministru spune că vrea să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord cu blocul.
Johnson a spus că nu are nicio intenție de a căuta o prelungire și ar prefera „să moară într-un șanț” decât să întârzie producerea Brexit, în timp ce sâmbătă, Daily Telegraph, l-a citat spunând că este legat doar „în teorie” de noua legislație.
Guvernul nu a avut niciun comentariu imediat asupra raportului BBC, care a informat că parlamentarii au aliniat o echipă juridică și sunt dispuși să meargă în instanță pentru a aplica legislația, dacă este necesar.
Johnson spune că singura soluție pentru impasul Brexit sunt alegerile anticipate, care dorește să aibă loc pe 15 octombrie, permițându-i să câștige un nou mandat cu două săptămâni rămase pentru a pleca la timp.
Două treimi din parlamentarii trebuie să sprijine alegerile anticipate, însă partidele de opoziție, inclusiv laburiștii, au declarat că vor vota împotrivă sau se vor abține până la aplicarea legii care îl va obliga pe Johnson să caute o întârziere a Brexitului.
Johnson nu a reușit să câștige suficient sprijin la votul de miercuri pentru alegeri, fiind programat un alt vot pentru luni.
Foto: Hepta