Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului german, a aprobat, joi, un proiect de lege care are rolul de a proteja Curtea Supremă de Justiție de interferențe politice, un răspuns la preocupările legate de posibilele încercări ale forțelor de extremă-dreapta de a slăbi sistemul.
Legislația, trecută în grabă în Bundestag înainte de alegerile anticipate din februarie, convocate în contextul demiterii Guvernului cancelarului Olaf Scholz, intervine după ce Ungaria și Polonia au adoptat reforme judiciare alarmante pentru partenerii din cadrul Uniunii Europene.
Legea introduce în Legea fundamentală structura Curții Constituționale, văzută drept bastionul democrației în Germania postbelică, inclusiv dimensiunea curții de 16 judecători, mandatul de 12 ani și vârsta de pensionare de 68 de ani.
Orice viitoare schimbare va necesita o majoritate de două-treimi în ambele Camere ale Parlamentului, conform informațiilor furnizate de agenția de presă Reuters. Pachetul conține, de asemenea, un mecanism de alegere a judecătorilor Curții, dacă există vreun impas în Parlament, care este responsabil de numirea acestora.
Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a afirmat că Guvernul în exercițiu a decis susținerea legislației pentru a bloca acțiunile ”inamicilor democrației” de încălcare a principiilor statului de drept.
”În străinătate ajung la putere autocrați și primul lucru pe care îl fac este să limiteze eficiența și independența sistemului judiciar”, a argumentat Nancy Faeser.
Proiectul de lege a fost susținut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Alianța 90/Verzi, de Partidul Liber-Democrat (FDP) și de Uniunea Creșntin-Democrată /Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU). Partidul de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AFD), al doilea în sondajele de opinie, se opune acestei legislații.
Foto: Profimedia
Citește și: