Parlamentul britanic a adoptat proiectul care prevede EXPULZAREA migranților în Rwanda

Publicat: 23 04. 2024, 09:23

Parlamentul Marii Britanii a adoptat, în noaptea de luni spre marți, proiectul de lege care le permite autorităților să expulzeze în Rwanda solicitanții de azil care au intrat ilegal în Regat, până la soluționarea solicitărilor acestora.

Adoptarea actului normativ vine după o serie de controverse și dispute între Camera Superioară și Camera Inferioară, în contextul în care prima era reticentă față de propunerea legislativă.

Proiectul a fost anunțat acum doi ani de Guvernul conservator al lui Rishi Sunak și prezentat ca fiind o măsură dedicată combaterii migrației ilegale.

Prin acest proiect, Guvernul își propune să îi trimită în Rwanda pe migranții care sosesc ilegal în țară, mai ales pe cei care ajung în Regat cu ajutorul bărcilor gonflabile, traversând Canalul Mânecii.

Proiectul, susținut și de Rwanda

Proiectul a fost prezentat după semnarea unor înțelegeri între Londra și Kigali, prin care Marea Britanie va vira sume importante de bani Rwandei pentru preluarea acestor solicitanți de azil.

Totuși, de-a lungul timpului, au existat unele rezerve, în principal în rândul politicienilor de stânga, dar și în rândul organizațiilor pentru drepturile omului. Aceasta pentru că, deși Guvernul de la Londra susține că Rwanda este o țară terță sigură, autoritățile de la Kigali sunt acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului.

Prim-ministrul Rishi Sunak a promis luni că va începe trimiterea solicitanților de azil în Rwanda în termen de 10 până la 12 săptămâni. Potrivit acestuia, Guvernul a rezervat curse charter și a instruit personal pentru a duce migranții în Rwanda.

Reuters notează că Sunak speră ca adoptarea acestui proiect să aducă voturi Partidului Conservator, mai ales având în vedere apropierea alegerilor, la finalul acestui an.

Zeci de mii de migranți, mulți dintre ei fugiți de războaie și sărăcie din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, au ajuns în Marea Britanie în ultimii ani traversând Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici în călătorii riscante organizate de bandele de trafic de persoane.

Oprirea fluxului de migranți este o prioritate pentru Guvern, mai ales în contextul în care extrema dreapta ia tot mai mult avânt folosindu-se de acest subiect, dar criticii spun că planul de a deporta migranții în Rwanda, mai degrabă decât de a gestiona situația pe teritoriu britanic, este inuman.

Aceștia atrag atenția cu privire la situația în materie de drepturi ale omului din țara din Africa de Est și riscul ca solicitanții de azil să fie trimiși forțat în țările de origine, acolo unde viețile lor ar putea fi puse în pericol.

Sursa foto: Profimedia